psykolog Lyngby
Eksamensangst

Hjælp til eksamensangst

Føler du, at du fryser under eksamener? Tænker du ”jeg kan ikke klare dette”? Slår dit hjerte hurtigt eller har du svært ved at trække vejret under eksamener?

De fleste er spændte eller bekymrede under en eksamen, men undersøgelser viser, at nogle er mere ængstelige end andre og kan udvikle decideret eksamensangst.

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er en form for præstationsangst, der opstår i forbindelse med at skulle præstere til eksamener. Hvis du lider af eksamensangst, så vil du ofte opleve en stor angst for selve situationen, lavt selvværd og en følelse af ikke at slå til.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Der er to typer af eksamensangst:

Lav angst: Studerende som har lav eksamensangst føler sig måske en smule nervøs inden en forestående eksamen, men er i stand til at fokusere deres opmærksomhed på at læse op og forberede sig og fokusere på selve spørgsmålene under eksamenen. Som regel giver lav angst ikke forvirrende tanker og man føler sig ikke svækket til eksamen.

Høj angst: Studerende med høj angst har en høj angstoplevelse, når de udsættes for en eksamenssituation. De forsøger at undgå situationen ved ikke at dukke op til eksamen eller gennemgår den med ekstrem frygt. Høj eksamensangst kan føre til en slags panik: ”Jeg kan virkelig ikke gennemføre dette!”

Studerende med enten høj eller lav eksamensangst kan reagere på eksamenssituationen på forskellig vis. Men undersøgelser viser, at det at kunne styre sin angst effektivt kan hjælpe på eksamenspræstationen.

Udfordringen er at gennemskue, hvornår din angst er større end et godt niveau, så det påvirker din evne til at gennemføre selve eksamenen – det er et for højt angstniveau.

Der er som regel nogle fysiske symptomer ved eksamensangst som hurtig hjerterytme, svedige hænder, hurtig vejrtrækning og en følelse af usikkerhed.

Denne fysiske reaktion opleves typisk, når ”kæmp eller flygt” instinktet udløses. Det er sådan vores krop reagerer, når vi udsættes for en potentiel trussel. Og selv om det er ubehageligt, er det ikke farligt.

Når angst er ok (og når det ikke er)

Angst kan være brugbart i bestemte situationer, for eksempel når du er i fare (springe for livet så du ikke rammes af en bil). Det kan også hjælpe med at skærpe vores opmærksomhed mod en truende begivenhed og forbedre vores reaktion.

Men den er ikke så hjælpsom, når truslen vi står over for er kognitiv, som en eksamen.

De tanker, der er involveret i eksamensangst, inkluderer negative tanker om præstationen (også kendt som bekymringer) og/eller den fysiske reaktion, der kommer af at tænke på en snarlig eksamen: ”Jeg dumper”, ”jeg giver op”, ”jeg kan ikke fokusere”.

Hvad betyder høj angst for din præstation?

Undersøgelser viser, at folk med høj angst i eksamenssituationer typisk har en dårligere præstation i disse situationer. De ser eksamener som en trussel og reagerer med intense følelsesmæssige svar, som gør det svært at fokusere på selve opgaven.

Eksamenssituationer kan også skabe bekymringer, som forstyrrer en god præstation på kognitive og intellektuelle opgaver. Det har derfor en betydning for en persons chance for at yde det bedste til en eksamen.

Eksamensangst kan også ødelægge dine muligheder for at vise dine akademiske evner.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har høj angst i eksamenssituationer kan du lære at styre det, så det ikke ødelægger din præstation. De færdigheder, du skal opbygge, afhænger af de triggere, der påvirker din præstation.

Men uanset hvad, så er en god nattesøvn, sund kost og motion vigtig for at nedbringe din angst. Mange glemmer ofte disse simple rutiner.

Der ud over er her nogle flere strategier:

Undgå ”perfektheds-fælden”

Lad være med at forvente, at du er perfekt. Vi laver alle fejl og dummer os og det er helt normalt og ok. Hvis du ved du har gjort dit bedste og arbejdet hårdt, så er det, det vigtigste – ikke at være perfekt.

Smid de negative tanker væk

Hvis du bliver nervøs eller får negative tanker som ”jeg er ikke god nok”, ”jeg har ikke læst nok” eller ”jeg kan ikke gennemføre”, så skub disse tanker væk og erstat dem med positive tanker. ”Jeg kan dette”, ”jeg kender stoffet” og ”jeg har arbejdet hårdt” er positive tanker, der kan medvirke til at kontrollere din angst.

Sørg for at være forberedt

Det betyder, at du går i gang med at læse op i god tid, så du er fortrolig med stoffet. Lad vær med at vente til aftenen inden. Hvis du er usikker på, hvad du skal læse, så spørg din lærer eller en studiekammerat. At være godt forberedt styrker din selvtillid og mindsker din angst.

Tag dybe vejrtrækninger

Hvis du begynder at føle dig presset under eksamenen, så træk vejret dybt ind gennem din næse og pust ud gennem din mund. Arbejd dig igennem hvert spørgsmål et ad gangen og tag en dyb indånding, når det er nødvendigt. Når dine lunger og hjerne får masser af ilt, hjælper det dig til at fokusere og føle dig mere afslappet.

Eksamensangst og psykolog

Det er helt naturligt at være nervøs op til en stor præstation, og eksamen er ingen undtagelse. Hvis nervøsiteten imidlertid bliver så omsiggribende, at du ikke selv kan klare det og du oplever fysiske og psykiske angstsymptomer, så er det på tide at søge den rette hjælp.

Hos Den Krøllede Hjerne kan vi hjælpe dig med dine bekymringstanker og angsten for eksamen. Vi arbejder med dig og giver dig redskaberne til at få kontrol over din angst.