Føler du dig stresset? Så læs vores stress guide
Stress er følelsen af at være overvældet eller ude af stand til at klare et mentalt eller følelsesmæssigt pres.
Hvad er stress?
Stress er vores krops reaktion på pres. Mange forskellige situationer eller livsbegivenheder kan forårsage stress. Det udløses ofte, når vi oplever noget nyt, uventet eller noget som truer vores selvfølelse, eller når vi føler, at vi ikke har meget kontrol over en situation.
Vi håndterer alle stress forskelligt. Vores evne til at klare os kan afhænge af vores genetik, tidlige livsbegivenheder, personlighed og sociale og økonomiske forhold.
Når vi møder stress, producerer vores krop stresshormoner, der udløser en kamp eller flugt respons og aktiverer vores immunsystem. Dette hjælper os med at reagere hurtigt på farlige situationer.
Nogle gange kan denne stressreaktion være nyttig; den kan hjælpe os med at komme igennem frygt eller smerte, så vi for eksempel kan løbe et maraton eller holde en tale. Vores stresshormoner vil normalt hurtigt vende tilbage til normalen, når den stressende begivenhed er forbi, og der vil ikke være nogen varige følger.
Men for meget stress kan forårsage negative effekter. Det kan efterlade os i en permanent fase af kamp eller flugt, efterlade os overvældet eller ude af stand til at klare os. På lang sigt kan dette påvirke vores fysiske og mentale sundhed.
Ønsker du en samtale?
Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.
Det er vigtigt at holde øje med de forskellige symptomer på stress, der opstår stille og roligt.
Hvad gør os stressede?
Der er mange ting eller faktorer, der kan føre til stress. Det kan være dødsfald, skilsmisse eller separation, at miste et job eller uventede økonomiske problemer. Arbejdsrelateret stress kan også have en negativ indflydelse på dit mentale helbred. Mennesker, der er ramt af arbejdsrelateret stress, mister i gennemsnit 24 dages arbejde på grund af dårligt helbred.
Selv positive livsændringer, såsom at flytte til et større hus, få en jobforfremmelse eller tage på ferie, kan være kilder til stress. Hvis du føler dig stresset i disse situationer, kan du have svært ved at forstå hvorfor eller være uvillig til at dele dine følelser med andre.
Hvad er tegnene på stress?
Når du er stresset kan du føle dig:
- ængstelig
- bange
- vred eller aggressiv
- trist
- irritabel
- frustreret
- deprimeret
Disse følelser kan nogle gange give fysiske symptomer, hvilket får dig til at føle dig endnu værre.
Sådan kan din krop reagere
Hvis du er stresset, kan du opleve:
- hovedpine
- kvalme
- dårlig fordøjelse
- fordøjelsesproblemer såsom forstoppelse, oppustethed eller diarré
- overfladisk vejrtrækning eller hyperventilering
- svedtendens
- hjertebanken
- ømhed og smerter
Læs også om fødselsdepression her.
Hvordan du kan opføre dig
Du kan opføre dig anderledes, hvis du er stresset. Du kan:
- trække sig tilbage fra andre mennesker eller hakke på dem
- være ubeslutsom eller ufleksibel
- være grædende
- har problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove
- oplever seksuelle problemer
- ryge, drikke alkohol eller tage stoffer mere end normalt
Hvis stressen er langvarig, kan du bemærke, at din søvn og hukommelse er påvirket, dine spisevaner ændres, eller du føler dig mindre tilbøjelig til at træne.
Nogle undersøgelser har også forbundet langvarig stress med gastrointestinale tilstande som irritabel tyktarm (IBS) eller mavesår, såvel som tilstande som hjerte-kar-sygdomme.
Hvem er ramt af stress?
Vi kan sikkert alle genkende nogle af de følelser, der er beskrevet ovenfor. Nogle mennesker ser ud til at være mere ramt af stress end andre. For nogle mennesker kan det være en meget stressende oplevelse at komme ud af døren til tiden hver morgen, mens andre kan være mindre påvirkede med et stort pres.
Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at opleve stressende situationer end andre. For eksempel:
- mennesker med stor gæld eller økonomisk usikkerhed er mere tilbøjelige til at blive stressede over penge.
- personer fra etniske minoritetsgrupper eller som er LGBTIQ+ er mere tilbøjelige til at blive stressede over fordomme eller diskrimination.
- mennesker med handicap eller langvarige helbredstilstande er mere tilbøjelige til at blive stressede over deres helbred eller stigma forbundet med deres tilstand.
Hvordan kan du hjælpe dig selv?
Hvis du føler dig stresset, er der nogle ting, du kan prøve for at føle dig mindre anspændt og overvældet.
1. Erkend, når stress er et problem
Det er vigtigt at forbinde de fysiske og følelsesmæssige tegn, du oplever, til det pres, du står over for. Ignorer ikke fysiske advarselstegn såsom spændte muskler, træthed, hovedpine eller migræne.
Tænk over, hvad der forårsager din stress. Sorter dem i problemer med en praktisk løsning, ting der bliver bedre med tiden og ting du ikke kan gøre noget ved. Tag kontrol ved at tage små skridt hen imod de ting, du kan forbedre.
Lav en plan for at løse de ting, du kan. Dette kan indebære at sætte dig selv realistiske forventninger og prioritere væsentlige forpligtelser. Hvis du føler dig overvældet, så bed om hjælp og sig nej til ting, du ikke kan påtage dig.
2. Tænk over, hvor du kan foretage ændringer
Påtager du dig for meget? Kunne du overlade nogle ting til en anden? Kan du gøre tingene på en mere afslappet måde? Du skal muligvis prioritere ting og omorganisere dit liv, så du ikke forsøger at gøre alt på én gang.
3. Byg støttende relationer
Find nære venner eller familie, der kan tilbyde hjælp og praktiske råd og kan støtte dig i at håndtere stress. At melde sig ind i en klub eller et kursus kan være med til at udvide dit sociale netværk og opmuntre dig til at gøre noget anderledes. Aktiviteter som frivilligt arbejde kan ændre dit perspektiv og have en gavnlig indflydelse på dit humør.
4. Spis sundt
En sund kost kan forbedre dit humør. At få nok næringsstoffer (herunder essentielle vitaminer og mineraler) og vand kan hjælpe dit mentale velvære.
5. Vær opmærksom på din rygning og dit drikkeri
Skær ned eller stop rygning og drikke, hvis du kan. De kan synes at reducere spændinger, men faktisk gør de problemerne værre. Alkohol og koffein kan øge følelsen af angst.
6. Få noget motion
Fysisk træning kan hjælpe med at håndtere virkningerne af stress ved at producere endorfiner, der øger dit humør. Det kan være svært at motivere sig selv, hvis man er stresset, men selv en lille smule aktivitet kan gøre en forskel. Du kan for eksempel sigte efter at gå i 15-20 minutter tre gange om ugen.
7. Tag timeout
Tag dig tid til at slappe af og praktisere egenomsorg, hvor du gør positive ting for dig selv. For eksempel kan du lytte til podcasts om afslapning for at berolige din krop og dit sind. At finde en balance mellem ansvar over for andre og ansvar over for dig selv er afgørende for at reducere stressniveauet.
8. Vær opmærksom
Mindfulness meditation kan praktiseres hvor som helst til enhver tid. Forskning har antydet, at det kan være nyttigt til at håndtere og reducere effekten af stress og angst.
9. Få en afslappende søvn
Hvis du har svært ved at sove, kan du prøve at reducere mængden af koffein, du indtager, og undgå for meget skærmtid før sengetid. Skriv en huskeliste ned for næste dag for at hjælpe dig med at prioritere, men sørg for at lægge den til side før sengetid.
10. Vær god mod dig selv
Prøv at holde tingene i perspektiv og vær ikke for hård ved dig selv. Se efter ting i dit liv, der er positive, og skriv ting ned, der får dig til at føle dig taknemmelig.
Få professionel hjælp
Hvis du fortsat føler dig overvældet af stress, skal du ikke være bange for at søge professionel hjælp. Det betyder ikke, at du er en fiasko. Det er vigtigt at få hjælp så hurtigt som muligt, så du kan begynde at få det bedre. Stress skal således tages meget alvorligt, da det kan være svært for kroppen at genvinde balancen efter en stressreaktion. Heldigvis er der rigtig gode behandlingsresultater, hvis man får hjælp i tide.
Som psykologer har vi rigtig gode erfaringer med at arbejde med stress og udbrændthed. Ring og hør nærmere, hvis du ønsker en uddybning af, hvordan vi behandler stress. Vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.
Læs om psykolog Lyngby her, for hjælp til stress