psykolog Lyngby
Dissociative lidelser

Hvad er dissociative lidelser?

Har du mistanke om, at du har en dissociativ lidelse? Tag testen her: http://traumadissociation.com/downloads/information/dissociativeexperiencesscale-ii.pdf

Husk, at kun en psykolog eller psykiater endeligt kan vurdere, om du har en dissociativ lidelse.

Dissociative lidelser er psykiske lidelser, der involverer at opleve en afbrydelse og mangel på kontinuitet mellem tanker, erindringer, omgivelser, handlinger og identitet. Mennesker med dissociative lidelser undslipper virkeligheden på måder, der er ufrivillige og usunde og det giver problemer med at fungere i hverdagen.

Dissociative lidelser udvikler sig normalt som en reaktion på traumer og hjælper med at holde svære minder på afstand. Symptomer – lige fra hukommelsestab til alternative identiteter – afhænger delvist af den type dissociativ lidelse, du har. Tider med stress kan midlertidigt forværre symptomerne, hvilket gør dem mere tydelige.

Behandling af dissociative lidelser kan omfatte samtaleterapi (psykoterapi) og medicin. Selvom det kan være svært at behandle dissociative lidelser, lærer mange mennesker nye måder at klare sig på og føre sunde, produktive liv.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Symptomer

Tegn og symptomer afhænger af den type dissociative lidelser, du har, men kan omfatte:

 • Hukommelsestab (amnesi) af visse tidsperioder, begivenheder, personer og personlige oplysninger
 • En følelse af at være adskilt fra dig selv og dine følelser
 • En opfattelse af mennesker og ting omkring dig som forvrænget og uvirkeligt
 • En sløret identitetsfølelse
 • Betydelig stress eller problemer i dine relationer, arbejde eller andre vigtige områder af dit liv
 • Manglende evne til at klare følelsesmæssig eller professionel stress godt
 • Psykiske problemer, såsom depression, angst og selvmordstanker og -adfærd

Der er tre store dissociative lidelser:

Dissociativ amnesi. Hovedsymptomet er hukommelsestab, der er mere alvorligt end normal glemsomhed, og som ikke kan forklares med en medicinsk tilstand. Du kan ikke huske information om dig selv eller begivenheder og mennesker i dit liv, især fra en traumatisk tid.

Dissociativ amnesi kan være specifik for begivenheder i en bestemt tid, såsom intens kamp, ​​eller kan mere sjældent involvere fuldstændigt tab af hukommelse om dig selv. Det kan nogle gange involvere rejser eller forvirret vandring væk fra dit liv (dissociativ fuga). En episode af amnesi opstår normalt pludseligt og kan vare minutter, timer eller sjældent måneder eller år.

Dissociativ identitetsforstyrrelse. Tidligere kendt som multipel personlighedsforstyrrelse, er denne lidelse karakteriseret ved at “skifte” til alternative identiteter. Du kan føle tilstedeværelsen af ​​to eller flere mennesker, der taler eller bor inde i dit hoved, og du kan føle, at du er besat af andre identiteter. Hver identitet kan have et unikt navn, personlig historie og karakteristika, herunder åbenlyse forskelle i stemme, køn, manerer og endda sådanne fysiske egenskaber som behovet for briller. Der er også forskelle i, hvor velkendte hver identitet er med de andre. Mennesker med dissociativ identitetsforstyrrelse har typisk også dissociativ amnesi og har ofte dissociativ fuga.

Depersonalisering-derealiseringsforstyrrelse. Dette involverer en vedvarende eller episodisk følelse af løsrivelse eller at være uden for dig selv – at observere dine handlinger, følelser, tanker og dig selv på afstand, som om du ser en film (depersonalisering).

Andre mennesker og ting omkring dig kan føles løsrevet og tåget eller drømmeagtige, tiden kan blive langsommere eller fremskyndet, og verden kan virke uvirkelig (derealisering). Du kan opleve depersonalisering, derealisering eller begge dele. Symptomer, som kan være dybt foruroligende, kan kun vare nogle få øjeblikke eller komme og gå over mange år.

Selvmordstanker eller -adfærd

Hvis du har tanker om at skade dig selv eller en anden, skal du straks ringe til 112, gå til en skadestue eller betro dig til en betroet slægtning eller ven. Eller kontakt Livslinien.dk.

Årsager

Dissociative lidelser udvikler sig normalt som en måde at håndtere traumer på. Lidelserne opstår oftest hos børn, der er udsat for langvarige fysiske, seksuelle eller følelsesmæssige overgreb eller – sjældnere – et hjemmemiljø, der er skræmmende eller meget uforudsigeligt. Stress fra krig eller naturkatastrofer kan også forårsage dissociative lidelser.

Personlig identitet dannes stadig i barndommen. Så et barn er mere i stand til end en voksen at træde ud af sig selv og observere traumer, som om det sker for en anden person. Et barn, der lærer at dissociere for at udholde en traumatisk oplevelse, kan bruge denne mestringsmekanisme som reaktion på stressende situationer gennem hele livet.

Risikofaktorer

Mennesker, der oplever langvarige fysiske, seksuelle eller følelsesmæssige overgreb i barndommen, har størst risiko for at udvikle dissociative lidelser. Børn og voksne, der oplever andre traumatiske begivenheder, såsom krig, naturkatastrofer, kidnapning, tortur eller forlængede, traumatiske, tidlige medicinske procedurer, kan også udvikle disse tilstande.

Komplikationer

Mennesker med dissociative lidelser har øget risiko for komplikationer og associerede lidelser, såsom:

 • Selvskade eller lemlæstelse
 • Selvmordstanker og adfærd
 • Seksuel dysfunktion
 • Alkoholisme og stofmisbrug
 • Depression og angstlidelser
 • Post traumatisk stress syndrom
 • Personlighedsforstyrrelser
 • Søvnforstyrrelser, herunder mareridt, søvnløshed og søvngængeri
 • Spiseforstyrrelser
 • Fysiske symptomer såsom svimmelhed eller ikke-epileptiske anfald
 • Store vanskeligheder i personlige relationer og på arbejdet

Forebyggelse

Børn, der er fysisk, følelsesmæssigt eller seksuelt misbrugt, har øget risiko for at udvikle psykiske lidelser, såsom dissociative lidelser. Hvis stress eller andre personlige problemer påvirker den måde, du behandler dit barn på, så søg hjælp. Tal med en betroet person såsom en ven, din læge eller en psykolog. Bed om hjælp til at finde ressourcer såsom forældrestøttegrupper og familieterapeuter.

Hvis dit barn er blevet misbrugt eller har oplevet en anden traumatisk hændelse, skal du straks søge læge. Din læge kan henvise dig til en mental sundhedsprofessionel, som kan hjælpe dit barn med at komme sig og adoptere sunde mestringsevner.

Behandling

Behandlingen af ​​dissociative lidelser kan variere baseret på den type lidelse, du har, men omfatter generelt psykoterapi og måske medicin.

Psykoterapi

Psykoterapi er den primære behandling for dissociative lidelser. Denne form for terapi, også kendt som samtaleterapi, rådgivning eller psykosocial terapi, involverer at tale om din lidelse og relaterede problemer med en psykolog.

Din psykolog vil arbejde for at hjælpe dig med at forstå årsagen til din tilstand og med at danne nye måder at håndtere stressende omstændigheder på. Med tiden kan din psykolog hjælpe dig med at tale mere om det traume, du har oplevet, men generelt kun når du har de mestringsevner og forhold til din psykolog til at have disse samtaler sikkert.

Den Krøllede Hjerne har rigtig gode erfaringer med behandling af dissociative lidelser, og det er også et af vores primære behandlingsområder. Vi har kontor både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg – kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig.