psykolog Lyngby
Parterapi

Sådan øger du kommunikationen i dit forhold med parterapi

Parforholdet er en meget essentiel del af mange menneskers liv.

Hvis der således er problemer i parforholdet, så kan dette have stor betydning for ikke blot forholdet, men også for mange andre aspekter af ens daglige livsførelse, herunder arbejde og fritid. Det kan parterapi medvirke til at løse.

Fordi parforholdet ofte er noget, som varer i mange år, og for manges vedkommende varer hele livet, så er det helt naturligt, at der opstår vanskeligheder undervejs. Af samme grund er det også vigtigt, at det løbende passes og plejes.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Det kan for eksempel være i forbindelse med familieforøgelse, vold i parforholdet, utroskab, problemer med sexlivet eller gensidige bebrejdelser. Det kan også være, at den ene part oplever nogle personlige vanskeligheder, som influerer parforholdet eller at den ene går med tanker om skilsmisse. Det kan også være, at man kommunikativt er meget forskellige, hvor den ene lukker i, mens den anden er meget ivrig efter at tale åbent om problemet.

Alle disse problemstillinger kan nogle gange være svære at løse, når konfliktniveauet er højt og kommunikationen er svær, hvorfor mange oplever stor gavn af at komme i parterapi.

I parterapien er det først og fremmest vigtigt, at der skabes tillid og anerkendelse, da det er udgangspunktet for enhver vellykket parterapi. Dernæst skal der åbnes op for en konstruktiv dialog om problemstillingen, hvor psykologen sikrer, at begge parter bliver hørt og anerkendt. Mellem hver session vil parret få en eller flere opgaver, som drøftes og evalueres i terapien, da en stor del af parterapi også handler om, hvad der sker mellem sessionerne.

Der arbejdes systemisk og tilknytningsteoretisk med parterapeutiske vanskeligheder, da vi oplever, at dette har den bedste effekt, hvilket megen forskning også peger i retning af.

Hvad er parterapi?

Parterapi er en form for psykoterapi, der kan hjælpe dig og din partner til at forbedre jeres forhold. Hvis du har problemer med parforholdet, kan du søge parterapi for at hjælpe med at genopbygge dit forhold.

Parterapi kan behandle en bred vifte af forholdsproblemer, herunder tilbagevendende konflikter, følelser af afbrydelse, en affære, problemer relateret til sex eller vanskeligheder på grund af eksterne stressfaktorer.

Sådan foregår parterapi

Vi anvender en integreret tilgang til behandling, idet vi låner teknikker fra forskellige terapiformer, afhængigt af dine behov.

Dette er nogle af de strategier, som vi anvender:

At lære dig at kende: Terapeuten skaber en følelse af tryghed ved at lære dig og din partner at kende. De arbejder aktivt og i samarbejde med dig for at hjælpe dig med at forstå dig selv og din partner bedre.

Identifikation af følelser: Terapeuten hjælper dig og din partner med at identificere følelser og sætte ord på dem for hinanden.

Udforskning af fortiden: Parterapi kan involvere at udforske din fortid, da det kan hjælpe dig til bedre at forstå din frygt, motivation og adfærd i et forhold. Det kan også hjælpe med at løse uløste konflikter, der påvirker din nutid.

Fokus på løsninger: Din terapeut vil arbejde sammen med dig og din partner for at løse problemer, rette negative adfærdsmønstre og fokusere på positive aspekter af forholdet.

Undervisningsfærdigheder: Parterapi kan hjælpe med at lære dig og din partner vredeshåndtering, problemløsning og konfliktløsning. Målet er at udstyre dig og din partner med værktøjer til at hjælpe dig med at håndtere problemer, efterhånden som de dukker op.

Hvad parterapi kan hjælpe med

Parterapi kan give dig og din partner mulighed for at diskutere og løse problemer relateret til flere aspekter af jeres forhold, som kan omfatte:

Roller i parforholdet: Parterapi kan hjælpe dig med at undersøge de roller du og din partner spiller i parforholdet og identificere usunde dynamikker. Det kan også hjælpe med at imødegå forskelle i forventninger.

Overbevisninger og værdier: Parterapi kan hjælpe dig og din partner med at diskutere dine overbevisninger, værdier og religiøse følelser og konsekvenserne af disse aspekter i dit daglige liv.

Økonomi: Økonomi kan være en stor kilde til konflikter i forhold. Parterapi kan være med til at fremme åben dialog og gennemsigtighed omkring indkomst og forbrugsvaner.

Tid brugt sammen: Du og din partner kan løse problemer, der har saboteret jeres tid sammen. I kan diskutere aktiviteter, som I nyder at lave sammen, og hvordan man kan gøre tiden sammen mere behagelig.

Børn: Hvis du og din partner ikke er på samme side om, hvorvidt I ønsker at få børn, eller hvordan I gerne vil opdrage dem, kan parterapi hjælpe jer med at kommunikere disse bekymringer. Det kan også hjælpe med stressfaktorer som problemer med at blive gravide eller adoptere børn.

Familieforhold: Parterapi kan hjælpe dig og din partner med at løse problemer, der stammer fra konflikter med andre familiemedlemmer, som forældre, børn og søskende.

Sex og intimitet: Hvis du og din partner har problemer relateret til sex og intimitet, eller utroskab, kan parterapi tilbyde et trygt sted for jer at dele dine følelser og behov.

Sundhedsproblemer: Fysiske eller psykiske sygdomme kan være hårde for dig og din partner. Parterapi kan hjælpe dig med at håndtere den stress, det giver dit forhold.

Eksterne stressfaktorer: Terapi kan også hjælpe dig og din partner med at håndtere konflikter forårsaget af eksterne faktorer, som f.eks. arbejde, der kan belaste jeres forhold.

Fordele ved parterapi

Folk fortæller, at de føler sig mere forbundet med deres partner og deres egne følelser, såvel som mere trygge, spontane og legende i forholdet. Når folk føler sig mere sikre i deres forhold, kan de blive mere selvsikre og eventyrlystne i andre dele af deres liv.

Dette er nogle af de fordele, parterapi kan tilbyde:

Forstå hinanden bedre: Parterapi kan hjælpe dig til at forstå dig selv og din partner bedre. Det kan hjælpe jer begge med at udtrykke jeres følelser, håb, frygt, prioriteter, værdier og overbevisninger.

Identificer forholdsproblemer: Din terapeut kan hjælpe dig og din partner med at identificere problemer, der fører til tilbagevendende konflikter, mangel på tillid og følelser af afbrydelse.

Forbedre kommunikationsevner: Terapi kan hjælpe dig og din partner med at kommunikere med hinanden. Det kan hjælpe dig med at udtrykke dig selv og bede om det, du har brug for, uden at angribe eller bebrejde din partner.

Løs konflikter: Din terapeut kan hjælpe dig og din partner med at arbejde igennem dine problemer og løse dem.

Styrk venskab og tilknytning: Parterapi kan være med til at styrke venskabet, tilknytningen, båndet og intimiteten mellem dig og din partner.

Afslut dysfunktionel adfærd: Din terapeut kan identificere dysfunktionel adfærd og hjælpe med at eliminere dem.

Lær færdigheder: Parterapi er ikke en længerevarende terapiform. I stedet er det en kortvarig terapi, der har til formål at udstyre dig og din partner med færdigheder til at hjælpe jer med at forebygge og håndtere konflikter, der opstår hen ad vejen.

Forbedre forholdstilfredsheden: Parterapi kan hjælpe med at forbedre den overordnede kvalitet af jeres forhold, så du og din partner er lykkeligere sammen.

Ting at overveje

Parterapi kræver ideelt set deltagelse fra dig og din partner. Men hvis din partner ikke er åben over for det, kan du også vælge at lave parterapi alene, for bedre at forstå dit forhold, og hvordan du kan forbedre det.

Hvis du og din partner påtager sig det sammen, kan du opleve, at den ene eller begge af jer også har brug for separate terapisessioner for at hjælpe med at håndtere de problemer, der rejses i parterapi.

Hvis du eller din partner også beskæftiger sig med andre problemer, som f.eks. stofmisbrug, kan din terapeut foreslå specialiseret behandling til dette.

Sådan kommer du i gang

Hvis ovenstående har vakt jeres interesse, så er i meget velkomne til at kontakte os, hvor vi også kan få mulighed for at fortælle mere om vores tilgang og metodiske baggrund.

Parterapi – Frederiksberg og Lyngby

Vi praktiserer som psykologer både i Lyngby og på Frederiksberg. Book en tid her.

Vi glæder os til at høre fra jer.

Eksempel på klientudtalelse:

“Vores sessioner med Christoffer har uden tvivl bidraget positivt til vores forhold. Både med hensyn til at få sat tingene i et nyt perspektiv og forbedre vores kommunikation. Tusind tak for din hjælp. Vi har, både individuelt og som par, fået rigtigt meget ud af vores sessioner med dig” – Klient L og C