Præstationsangst
PRÆSTATIONSANGST
Oplever du angst eller andre ubehagelige følelser, når du skal præstere noget?
Mange er enige om, at vi lever i en kultur, hvor det gælder om at præstere. Hele tiden. Vi skal blive bedre til det, vi arbejder med eller uddanner os til. Vi skal være kompetente partnere, se fejlfri ud og være de bedste, til alt vi laver. Vi kan også opleve, at vi – hele tiden – måles og vejes og skal præstere på de sociale medier. For nogle kan dette pres komme til at føles så stort, at vi udvikler præstationsangst.
Er du bange for ikke at kunne præstere?
Præstationsangst opstår, når vi skal præstere, og den kan komme til udtryk på mange måder. Angsten vil være knyttet til situationer, hvor du føler et pres for at skulle præstere – eksempelvis til en fremlæggelse, et oplæg eller en eksamen.
Der er også nogle, der føler præstationsangst i seksuelle situationer. Det kan eksempelvis være tanker om, at du er bange for ikke at slå til overfor din partner.
Hvad er præstationsangst?
Præstationsangst kendetegnes ved mange af de almindelige symptomer på angst, men også særligt ved oplevelsen af lavt selvværd og følelsen af ikke at slå til. Det kan være enormt hindrende at døje med præstationsangst. Angsten ender ofte med at blive en selvopfyldende profeti, hvor angsten bliver grundlaget for dårlige oplevelser.
Præstationsangst opstår typisk i selve situationen, hvor du skal præstere. Men den kan også opstå op til, eller bare ved selve tanken om, at skulle præstere – en såkaldt angst for angsten. Det kan derfor blive utroligt forstyrrende for vores hverdag, hvis vi ofte går med tanker, der giver angst. I nogle tilfælde kan tankerne føre til, at det bliver umuligt at slappe af, selv i situationer hvor det bør være nemt, f.eks. når man sidder foran fjernsynet, eller læser en bog.
Symptomer på præstationsangst
Du kan opleve både fysiske og psykiske symptomer på præstationsangst:
De fysiske symptomer kan f.eks. være svedige håndflader, hjertebanken, rysten, svimmelhed, åndenød, forhøjet puls.
Psykiske kan være f.eks. koncentrationsbesvær, en oplevelse af at ”klappen går ned”, søvnproblemer eller simpel akut angst i selve situationen.
Symptomerne kan være rigtig ubehagelige og svære at slippe af med. Hvis man én gang har oplevet præstationsangst, vil hjernen og kroppen ofte huske oplevelsen, således at præstationsangsten automatisk kan blive “trigget” næste gang, du befinder dig i en lignende situation. Derfor kan det være en rigtig god ide at søge hjælp hos en psykolog, der kan hjælpe dig med at bryde denne cyklus.
Hvordan behandles præstationsangst?
Hos en psykolog kan du få redskaberne til at håndtere din angst. Vi kan give dig værktøjer til selve situationen, og ligeledes til at slippe de bekymringstanker, der ofte hører med til præstationsangst. Du kan læse meget mere om vores behandling af angst her.
Tøv ikke med at kontakte os, hvis du ønsker hjælp eller nærmere afklaring af dine symptomer.
Ønsker du en samtale?
Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.