psykolog Lyngby

Præstationsangst

PRÆSTATIONSANGST

Er du bange for ikke at kunne præstere?

Præstationsangst er angsten, som opstår, når du skal præstere, og den kan komme til udtryk på mange måder. Angsten er knyttet til situationer, hvor du føler et pres for at skulle præstere – eksempelvis til en fremlæggelse, et oplæg eller en eksamen.

Der er også nogle, der føler præstationsangst i seksuelle situationer. Det kan eksempelvis være tanker om, at du er bange for ikke at slå til overfor din partner.

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst kendetegnes ved mange af de almindelige symptomer på angst, men også særligt ved oplevelsen af lavt selvværd og følelsen af ikke at slå til. Det kan ofte være hindrende at døje med præstationsangst, og ender ofte med at være en selvopfyldende fantasi, hvor angsten kan være grundlaget for dårlige oplevelser.

Angsten opstår typisk i selve situationen, men kan også opstå op til, eller bare ved selve tanken om, at skulle præstere – en såkaldt angst for angsten. Det kan derfor være utrolig forstyrrende for din hverdag, hvis du ofte går med tanker, der giver dig angst. Dette kan også føre til situationer hvor det bliver umuligt at slappe af, selv i situationer hvor det bør være nemt, f.eks. når man sidder foran fjernsynet, eller læser en bog.

Hvordan behandles præstationsangst?

Hos en psykolog kan du få redskaberne til at håndtere din angst – både i forhold til selve situationen, hvor du skal præstere, men også i forhold til at komme ud af den onde cirkel af bekymringstanker, som kredser omkring præstationsangsten. Læs mere om vores behandling af angst her.

Kontakt Den Krøllede Hjerne for at få hjælp til at komme videre fra angsten og få større velvære i din hverdag.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.