psykolog Lyngby
Stress behandling

Behandling af stress hos psykolog

Der er ingen specifikke behandlinger for stress. Men der er behandlinger for nogle af tegnene og symptomerne på stress. Disse kan hjælpe, hvis du har svært ved at håndtere stress selv.

Samtaleterapi

At tale med en erfaren psykolog kan hjælpe dig med at finde måder at håndtere stress på. Det er det vi kan kalde stress behandling. Og det kan hjælpe dig til at blive mere bevidst om dine egne tanker og følelser. Du kan også finde taleterapi nyttig, hvis din stress har forårsaget andre psykiske problemer.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Ting du selv kan prøve for at afhjælpe din stress

Der er flere ting, du selv kan prøve for at lindre din stress. Dem kan du læse om nedenfor:

Dette kan du gøre

 • Prøve at tale om dine følelser til en ven, et familiemedlem eller en psykolog. Kontakt os her.
 • Komme i gang med træning og afsæt tid til dig selv
 • Bruge nemme tidsstyringsteknikker til at hjælpe dig med at tage kontrol
 • Bruge beroligende åndedrætsøvelser
 • Planlægge på forhånd, hvis du har stressede dage eller begivenheder – planlægning af lange rejser eller lav en liste over ting, du skal huske. Det kan virkelig hjælpe
 • Overveje hjælp fra andre i samme situation, hvor folk bruger deres erfaringer til at hjælpe hinanden.
 • Lytte til gratis lydguider for mentalt velvære

Dette skal du ikke gøre

 • Prøv ikke at gøre alt på én gang – sæt små mål, du nemt kan nå
 • Fokuser ikke på de ting, du ikke kan ændre – fokuser din tid og energi på at hjælpe dig selv til at føle dig bedre
 • Prøv ikke at fortælle dig selv, at du er alene – de fleste føler sig stressede på et tidspunkt i deres liv, og støtte er tilgængelig
 • Prøv ikke at bruge alkohol, cigaretter, gambling eller stoffer for at lindre stress – disse kan alle bidrage til dårlig mental sundhed

9 måder at behandle stress på

Stress refererer til din krops reaktion på udfordringer og krav. Stress kan være positivt eller negativt, og der er sunde måder at håndtere det på. At sove godt er vigtigt i stresshåndtering.

Hvad er stress?

Stress er kroppens reaktion på en udfordring eller efterspørgsel. Alle oplever stress, som kan udløses af en række begivenheder, fra små daglige besvær til store forandringer som skilsmisse eller jobtab. Stressreaktionen omfatter fysiske komponenter såsom forhøjet puls og blodtryk, tanker og personlige overbevisninger om den stressende begivenhed og følelser, herunder frygt og vrede. Selvom vi ofte tænker på det som værende negativt, kan stress også komme fra positive ændringer i dit liv, som at få en forfremmelse på arbejdet eller at få et barn.

Hvordan kan vi håndtere og behandle stress på sunde måder?

Stress tjener et vigtigt formål – det gør os i stand til at reagere hurtigt på trusler og undgå fare. Men langvarig udsættelse for stress kan føre til psykiske problemer (f.eks. angst og depression) eller øgede fysiske helbredsproblemer. En stor mængde forskning tyder på, at øgede stressniveauer forstyrrer din evne til at håndtere fysisk sygdom. Selvom ingen kan undgå noget stress, kan du arbejde på at håndtere det på en sund måde, der gør det nemmere for dig at komme over det.

1. Spis og drik for at optimere dit helbred

Nogle mennesker forsøger at reducere stress ved at drikke alkohol eller spise for meget. Dette kan synes at hjælpe i nuet, men kan faktisk øge stress i det lange løb. Koffein kan også forværre virkningerne af stress. Indtagelse af en sund, afbalanceret kost kan hjælpe med at bekæmpe stress.

2. Træn regelmæssigt

Udover at have fysiske sundhedsmæssige fordele, har træning vist sig at være et stærkt afstressende middel. Overvej ikke-konkurrenceagtig aerob træning, styrketræning med vægte eller bevægelsesaktiviteter som yoga eller Tai Chi, og sæt rimelige mål for dig selv. Aerob træning har vist sig at frigive endorfiner – naturlige stoffer, der hjælper dig med at føle dig bedre og bevare en positiv holdning.

3. Stop med at ryge eller anvende andre nikotinprodukter

Folk, der bruger nikotin, refererer ofte til det som en ”afstressor”. Imidlertid lægger nikotin faktisk mere stress på kroppen ved at øge den fysiske belastning og reducere blodgennemstrømningen og vejrtrækningen.

4. Studer og øv afspændingsteknikker

At tage sig tid til at slappe af hver dag hjælper med at håndtere stress og beskytte kroppen mod virkningerne af stress. Du kan vælge mellem en række forskellige teknikker, såsom dyb vejrtrækning, billedsprog, progressiv muskelafspænding og mindfulness-meditation. Der er mange online- og smartphone-apps, der giver vejledning om disse teknikker. Mange af disse er endda gratis.

5. Fjern det der trigger din stress

Hvis du er som de fleste mennesker, kan dit liv være fyldt med for mange krav og for lidt tid. For det meste er det krav, vi selv har valgt. Du kan frigøre tid ved at øve dig i tidsstyringsfærdigheder som at bede om hjælp, når det er passende, at prioritere, sætte fart på dig selv og reservere tid til at passe på dig selv.

6. Find dine værdier og lev efter dem

Jo mere dine handlinger afspejler din overbevisning, jo bedre vil du føle dig, uanset hvor travlt dit liv er. Brug dine værdier, når du vælger dine aktiviteter.

7. Sæt dig selv først

Det er okay at sige “Nej” til krav til din tid og energi, som vil lægge for meget stress på dig. Du behøver ikke altid at opfylde andres forventninger.

8. Sæt realistiske mål og forventninger

Det er okay – og sundt – at indse, at du ikke kan få 100 % succes med alt på én gang. Vær opmærksom på de ting, du kan kontrollere, og arbejd på at acceptere de ting, du ikke kan kontrollere.

9. Sælg dig selv til dig selv

Når du føler dig overvældet, så mind dig selv om, hvad du gør godt. Hav en sund følelse af selvværd.

Der er flere andre metoder, du kan bruge til at slappe af eller reducere stress, herunder:

 • Dybe vejrtrækningsøvelser
 • Meditation
 • Mindfulness meditation
 • Progressiv muskelafspænding
 • Mental billedsprog afslapning
 • Afslapning til musik
 • Rådgivning, for at hjælpe dig med at genkende og slippe stress.

Hvad skal du gøre, hvis du har problemer med at sove

Du kan opleve søvnløshed (manglende evne til at sove) på grund af ubehag, stress fra personlige bekymringer eller andre stressende faktorer. Hvis du ikke kan sove, så prøv disse tips:

 • Etabler en regelmæssig søvnplan – gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
 • Sørg for, at din seng og omgivelserne er komfortable. Arranger puderne, så du kan bevare en behagelig stilling.
 • Hold dit soveværelse mørkt og roligt.
 • Brug kun dit soveværelse til at sove. Arbejd eller se ikke tv i dit soveværelse.
 • Undgå at sove for meget i løbet af dagen. Husk samtidig at balancere aktivitet med hvileperioder.
 • Hvis du føler dig nervøs eller angst, så tal med din ægtefælle, partner eller en betroet ven. Få dine problemer væk fra tankerne.
 • Lyt til afslappende musik.
 • Stol ikke på sovemedicin. De kan være skadelige, når de tages sammen med anden medicin. Brug dem kun, hvis det anbefales i en kort periode af din læge, hvis andre ikke-medicinske metoder ikke virker.
 • Tag diuretika eller “vandpiller” tidligere, hvis det er muligt, så du ikke behøver at stå op midt om natten for at bruge badeværelset.
 • Hvis du ikke kan sove, så stå op og gør noget afslappende, indtil du føler dig træt. Bliv ikke i sengen og bekymre dig om, hvornår du skal falde i søvn.
 • Undgå koffein.
 • Oprethold en regelmæssig træningsrutine, men motioner ikke inden for tre til fire timer før det tidspunkt, du går i seng.

Hvis du fortsat føler dig overvældet af stress, skal du ikke være bange for at søge professionel hjælp. Det betyder ikke, at du er en fiasko. Det er vigtigt at få hjælp så hurtigt som muligt, så du kan begynde at få det bedre. Stress skal således tages meget alvorligt, da det kan være svært for kroppen at genvinde balancen efter en stressreaktion. Heldigvis er der rigtig gode behandlingsresultater, hvis man får hjælp i tide.

Som psykologer har vi rigtig gode erfaringer med at arbejde med stress. Ring og hør nærmere, hvis du ønsker en uddybning af, hvordan vi behandler stress. Vi har psykologer på Frederiksberg og i Kgs. Lyngby.