Hvad er en personlighedsforstyrrelse?
En personlighedsforstyrrelse er en kompleks psykisk sygdom, hvor individets tanke-, følelses- og adfærdsmønstre markant adskiller sig fra, hvad der betragtes som normalt i en given kultur. Disse mønstre er vedvarende og rigide. Dette kan føre til betydelige udfordringer i både sociale relationer, arbejdsliv og andre livsaspekter. Personlighedsforstyrrelser udvikler sig typisk i ungdomsårene og kan være vedvarende gennem livet, hvis de ikke behandles.
Personer med en personlighedsforstyrrelse kan opleve, at deres oplevelse af sig selv og andre er markant anderledes end det, de fleste mennesker oplever. Dette kan skabe vanskeligheder i forhold til at opretholde stabile relationer og et positivt selvværd. Ofte er det netop også problemer i relationer, på arbejdspladsen eller med selvværdet, der fører til, at en person søger hjælp og får stillet en diagnose.
Ønsker du en samtale?
Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.
Hvilke typer personlighedsforstyrrelser findes der?
I ICD-10, som er det diagnosesystem, der bruges i Danmark, findes der ti forskellige typer af personlighedsforstyrrelser. Heraf er de otte af dem såkaldte specifikke personlighedsforstyrrelser, som følger hver deres særlige symptombillede. Disse otte personlighedsforstyrrelser inddeles yderligere i tre overkategorier:
1. Gruppe A: De excentriske eller sære
- Paranoid personlighedsforstyrrelse: Personer med en paranoid personlighedsforstyrrelse har ofte en gennemgribende mistillid til andre. De har tendens til at tolke andres handlinger som truende eller ondskabsfulde, selv når der ikke er grund til det. De kan være meget følsomme overfor kritik samt have en udpræget tendens til jalousi og til at bære nag.
- Skizoid personlighedsforstyrrelse: Mennesker med en skizoid personlighedsforstyrrelse er tilbøjelige til at trække sig fra sociale interaktioner. De udviser hertil ofte et begrænset følelsesspektrum. De kan derfor fremstå som følelseskolde eller uinteresserede i at danne nære relationer med andre.
- Dyssocial personlighedsforstyrrelse (psykopati): En dyssocial personlighedsforstyrrelse er karakteriseret ved bl.a. manglende empati og grov ligegyldighed overfor andres følelser. Dertil ses ofte en ligegyldighed overfor sociale normer, samt et højt temperament og voldelige udbrud. Endelig er der også ofte tale om en manglende evne til at føle skyld, samt en tendens til at lyve om eller bortforklare uhensigtsmæssig adfærd.
Gruppe B: De dramatiske eller emotionelle
- Emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (impulsiv eller borderline type): Ved impulsiv type ses en tendens til impulsiv adfærd og svingende humør. Der ses ligeledes ofte følelsesudbrud (fx gråd eller vrede) og en tendens til konfliktsøgende adfærd.
Ved borderline type ses dertil en usikker identitet; Dette kan fx vise sig som skiftende fremtidsplaner og interesser samt en tvivl om, hvem man i virkeligheden er. Derudover ses også ved borderlinetypen en tendens til intense og ustabile relationer til andre mennesker, en udtalt frygt for at blive forladt, en tendens til selvskade og til kronisk tomhedsfølelse.
- Histrionisk personlighedsforstyrrelse: Mennesker med histrionisk personlighedsforstyrrelse søger konstant opmærksomhed og er ofte meget emotionelle og dramatiske i deres adfærd. De kan have et stort behov for anerkendelse og kan føle sig ubehageligt til mode, hvis de ikke er i centrum for opmærksomheden.
Gruppe C: De ængstelige
- Tvangspræget personlighedsforstyrrelse: Denne er præget af en overdrevet fokus på orden, perfektion og kontrol. Dette kan være på bekostning af fleksibilitet og effektivitet, og det kan give anledning til konflikter med andre mennesker. Personer med en tvangspræget personlighedsforstyrrelse kan være ekstremt optagede af detaljer og regler, og de kan have svært ved at delegere opgaver til andre.
- Ængstelig (evasiv) personlighedsforstyrrelse: Mennesker med en ængstelig personlighedsforstyrrelse er præget af en gennemgribende følelse af utilstrækkelighed, samt en stor følsomhed overfor potentiel kritik og afvisning. – Ofte i en sådan grad, at de helst undgår sociale situationer.
- Dependent personlighedsforstyrrelse: Personer med en dependent personlighedsforstyrrelse har en stor afhængighed af andre mennesker for at få truffet beslutninger. De føler sig hjælpeløse og usikre, når de er alene. Dertil kan de have svært ved at tage initiativer eller være uenige med andre af frygt for at miste vigtige andres støtte.
Hvordan er det at have en personlighedsforstyrrelse?
At leve med en personlighedsforstyrrelse kan være ekstremt udfordrende og belastende for både den enkelte og deres omgivelser. Mange med en personlighedsforstyrrelse kan føle sig misforståede og stigmatiserede, hvilket kan forværre deres symptomer og vanskeligheder i sociale relationer.
Personlighedsforstyrrelser påvirker alle aspekter af livet – fra hvordan man opfatter sig selv til, hvordan man interagerer med andre. Disse udfordringer kan som nævnt føre til tilbagevendende konflikter i relationer, problemer med at opretholde et stabilt arbejdsliv og en generel følelse af utilstrækkelighed eller tomhed. Mange oplever også symptomer på angst, depression eller spiseforstyrrelser.
I videoen nedenfor kan du høre Mads’ digt om, hvordan det kan være at have en borderline-personlighedsforstyrrelse – videoen varer 3:30 minutter:
Udredning og diagnosticering
Diagnosticering af en personlighedsforstyrrelse kræver en grundig udredning hos en psykolog eller psykiater, da det er vigtigt at forstå den enkeltes fulde livshistorie og symptomer i konteksten af deres daglige liv. Udredningsprocessen indebærer typisk en række strukturerede interviews og spørgeskemaer, der hjælper med at afdække vedvarende mønstre i adfærd, tanker og følelser.
Under udredningen tages også tage højde for andre mulige psykiske lidelser, der kan forekomme samtidig med en personlighedsforstyrrelse, som for eksempel depression eller angst. En grundig udredning er vigtig for at kunne stille en præcis diagnose og for at planlægge den bedste behandling.
Kan personlighedsforstyrrelser behandles?
Ja, personlighedsforstyrrelser kan behandles, og mange mennesker oplever markant bedring gennem terapi. Behandling af personlighedsforstyrrelser kræver dog ofte en længerevarende indsats, da de vedvarende og indgroede mønstre, der er karakteristiske for disse lidelser, tager tid at ændre.
Forskellige terapiformer har vist sig effektive i behandlingen af personlighedsforstyrrelser. Kognitiv adfærdsterapi (KAT) og dialektisk adfærdsterapi (DAT) er blandt de mest anvendte metoder. Disse terapiformer hjælper personen med at genkende og ændre uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre samt at udvikle nye strategier til at håndtere stress og opbygge sundere relationer.
I nogle tilfælde kan medicin også være en del af behandlingen, særligt hvis der er samtidige symptomer som depression eller angst, der skal behandles.
Udredning og behandling hos Den Krøllede Hjerne
Hos os tager vi udgangspunkt i det enkelte menneske og skaber et trygt og støttende miljø, hvor du kan arbejde med dine udfordringer i dit eget tempo.
Vi har hos Den Krøllede Hjerne stor erfaring med både udredning og behandling af personlighedsforstyrrelser. Ønsker du udredning for personlighedsforstyrrelser, er det vores psykolog og indehaver, Christoffer, der varetager denne. Selve behandlingen kan dog foretages af de fleste af vores psykologer.
Du kan læse mere om udredning hos os lige her.
I et behandlingsforløb vil vi i samarbejde med dig udvikle en skræddersyet behandlingsplan, som tager højde for dine specifikke mål og udfordringer.
Vores behandlingsforløb kan variere i længde afhængigt af dine behov, men vi arbejder altid på at sikre, at du får de værktøjer og den indsigt, du har brug for, for at kunne leve et mere stabilt og tilfredsstillende liv. Gennem vores forløb vil du lære at forstå dine mønstre bedre, udvikle nye coping-strategier og gradvist opbygge et stærkere selvværd og stærkere relationer.
Kontakt os
Hvis du ønsker udredning og/eller behandling for en personlighedsforstyrrelse, er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan også booke tid direkte her på siden via knappen nedenfor.
Vi tilbyder kort ventetid og har lokationer på både Frederiksberg, i Lyngby og i Hillerød.
Du er naturligvis også mere end velkommen til at kontakte os helt uforpligtende, hvis du har spørgsmål. Du kan kontakte os enten via vores kontaktformular, ved at skrive til os på denkroelledehjerne@protonmail.com, eller ved at ringe til os på (+45) 60 66 12 24.
Vi ved hvor hårdt og udfordrende det kan være at leve med en personlighedsforstyrrelse. Derfor brænder vi også for at hjælpe mennesker med personlighedsforstyrrelser til at kunne leve det liv, de inderligt ønsker. Tøv ikke med at kontakte os – vi er her for at hjælpe.
“Jeg kan virkelig anbefale Christoffer Kølgaard fra Den Krøllede Hjerne.
Jeg søgte hjælp hos ham, fordi jeg havde fået en elendig udredning i psykiatrien, hvor jeg slet ikke blev taget seriøst og fik trukket alt muligt ned over hovedet.
Christoffer lyttede til mig, tog mig alvorlig, lod mig tale færdig og dømte mig ikke. Jeg fik en ny diagnose jeg virkelig kan se mig selv i, og den kan forhåbentligt give mig den hjælp jeg skal bruge. Det giver mig håb om at jeg kan få et liv jeg har lyst til at leve.
Skal man udredes for personlighedsforstyrrelse i det private, så kontakt den Den Krøllede Hjerne.“
– Via TrustPilot