psykolog Lyngby
Bekymringstendens

Hvad nu hvis … Stop dine bekymringer

Alle bliver bekymrede fra tid til anden – faktisk rapporterede 59 % i en undersøgelse, at de havde daglige følelser af bekymringer i 2020. Uanset om du forbereder dig til en stor præsentation eller gennemgår personlige forandringer, er det normalt at have en lejlighedsvis søvnløs nat.

Men for meget bekymring kan gøre det svært at nyde livet. Hvis du ønsker at tage dit liv tilbage fra angst og lære at stoppe med at bekymre dig, så læs endeligt videre.

Hos Den Krøllede Hjerne giver vi dig de værktøjer, du har brug for til at få din stress og bekymringer under kontrol.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad får os til at bekymre os?

En af nøglerne til at lære, hvordan man holder op med at bekymre sig, er at opdage roden til din frygt.

På godt og ondt er bekymring en del af, hvordan vi har udviklet os som mennesker. Biologisk reagerer vores centralnervesystem ofte på stress og frygt ved at bekymre sig. Når dette sker, er det første skridt til at stoppe med at bekymre dig at reflektere over, hvad der præcist forårsager din angst.

Nogle følelser af bekymring kan være sunde og skubbe os til at finde løsninger på reelle og nuværende problemer. Men kronisk bekymring, især om ting uden for vores kontrol, kan alvorligt påvirke vores mentale sundhed. Den gode nyhed? Der er et væld af strategier til at hjælpe os med at lære at stoppe med at bekymre sig, håndtere stress og begynde at trives.

Bekymrer jeg mig for meget?

Hvis du lejlighedsvis har en ængstelig tanke, er der sandsynligvis ingen grund til at være bekymret over dit følelsesmæssige velvære eller mentale styrke. Men kronisk bekymring kan være et symptom på noget mere alvorligt, som en angstlidelse. Denne type bekymring kan føre til fysiske symptomer som muskelspændinger, søvnløshed eller dårlig søvnhygiejne, mavesmerter, rygsmerter og panikanfald.

Begynder angst og kronisk stress at forstyrre din hverdag, dit arbejde eller dine forhold? Hvis det er tilfældet, er det tid til at blive seriøs med at lære, hvordan man stopper kronisk bekymring.

Hvorfor har jeg mange bekymringer?

Kronisk bekymring kan udløses af alt. Fra at arbejde på et vanskeligt job til at blive en ny forælder, vil der sandsynligvis altid være noget i livet for os at bekymre os om. For at finde ud af, hvorfor det kan være at du hele tiden bekymrer dig, skal du bruge lidt tid på at reflektere og undersøge din selvbevidsthed. Overvej, om nogen af ​​disse årsager kan forårsage din angst:

 • Et stressende arbejdsmiljø
 • At håndtere en forfærdelig chef
 • Livsændringer såsom at få et barn, skilsmisse, flytning
 • Økonomiske udfordringer, arbejdsløshed eller planlægning af et stort køb (som et hjem)
 • Relationskonflikt med familie, venner eller andre
 • Fysiske helbredsproblemer eller bekymringer
 • Daglige gener som trafik eller husarbejde
 • For mange sociale forpligtelser, ansvar eller andre forpligtelser
 • Mangel på tid til egenomsorg og hobbyer

Nøglen til at håndtere den angst, der følger med hver af disse situationer, er at lære strategier for, hvordan man stopper med at bekymre sig og begynder at leve.

Hvorfor er det så svært at stoppe med at bekymre sig?

Når du først begynder at bekymre dig, er det nemt at blive fanget af en cyklus af ængstelige og automatiske tanker. Over tid kan dette alvorligt påvirke dit mentale helbred. Hvis du ikke lærer strategier for, hvordan du stopper med at bekymre dig, kan det føles som om, du vil sidde fast med kronisk bekymring for evigt.

Nogle gange føles bekymring produktiv. At tage sig tid til at slappe af og holde op med at tænke på, hvad der stresser dig, kan føles doven – og endda forårsage mere bekymring! Selvom det kan virke som om, at den nemmeste vej er at forblive stresset, vil du blive gladere i det lange løb, hvis du tager dig tid til at lære, hvordan du stopper med at bekymre dig.

Hvordan bekymring påvirker din krop

En af de mest lumske dele ved at bekymre sig er den effekt, det har på vores fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed. I den seneste sundhedsprofil over danskernes helbred rapporterede 29% sig som stressede i en eller anden grad og mange sygdomme kan blive kroniske af stress. Hvis dette lyder som dig, er det tid til at lære, hvordan du stopper med at bekymre dig.

Ud over at forårsage fysiske symptomer kan bekymring og stress også gøre det sværere at komme sig efter sygdom. Her er et par måder, hvorpå bekymring kan påvirke dit generelle velbefindende.

1. Overdreven bekymring kan gøre dig fysisk syg

Fysiske tegn kan være det første tegn på, at konstant bekymring er ved at blive et problem. Hovedpine, mavepine og åndenød kan indikere, at du oplever overdreven bekymring.

Vil du lære, hvordan du stopper med at bekymre dig? Et vigtigt skridt er at genkende de almindelige symptomer på kronisk bekymring eller angst:

 • Udmattelse uanset hvor mange timer du sover
 • Besvær med at koncentrere sig
 • Hurtige hjerteslag
 • Rystende hænder
 • Mavesmerter, kvalme eller andre mave-tarmproblemer
 • Sveder mere end normalt
 • Føler dig rastløs, anspændt eller paranoid

Disse symptomer kan også tjene som et tegn på at undersøge, hvordan du har det. Du skal muligvis øve dig i dyb vejrtrækning og fokusere på at lindre din bekymring. I sidste ende er et af de første skridt mod at lære, hvordan man stopper med at bekymre sig, at identificere disse fysiske symptomer.

2. Bekymring kan forårsage en stressreaktion

Vedvarende bekymring kan hurtigt udvikle sig til kronisk stress. Når du har en stressreaktion, kan du have svært ved at identificere præcis, hvilke bekymrende tanker, der fik dig derhen.

Over tid kan gentagne negative tanker udløse andre stressreaktioner i din krop. Selvom det kan virke som om dit sind går en kilometer i minuttet, kan sporing af dine tanker og de fysiske fornemmelser i din krop hjælpe med at bremse stress.

3. At bekymre sig for meget kan påvirke dit daglige liv

Bekymring afføder bekymring, så det er nemt at begynde at bekymre sig om en eller to dårlige ting, for så at ende med at bekymre sig om endnu flere områder af dit liv.

Når ængstelige tanker bliver en del af din hverdag, kan din stress vise sig på arbejdet, hos din familie, i din økonomi og endda i dine hobbyer. Derudover er følelsen af ​​stress blevet mere og mere almindelig hos voksne i løbet af de seneste år. At lære, hvordan man stopper med at bekymre sig, er mere afgørende end nogensinde for at bevare et godt mentalt helbred.

Over tid kan for meget bekymring påvirke din følelsesmæssige modstandskraft og gøre det sværere at udføre nødvendige opgaver. At lære, hvordan man stopper med at bekymre sig, kan bringe lindring og lykke til dit liv. Dette kan hurtigt vende virkningerne af overdreven stress og angst.

Hvordan kan du stoppe med at bekymre dig?

Kronisk bekymring kan hurtigt begynde at have en negativ indvirkning på dit daglige liv og din generelle mentale sundhed. Heldigvis kan du med lidt øvelse gøre overdreven bekymring til fortiden.

Her er vores bedste strategier til, hvordan du stopper med at bekymre dig og endelig begynder at leve:

 • Mindfulness og meditation
 • Dyb vejrtrækning
 • Udøv selvmedfølelse
 • Del din frygt med venner og familie
 • Øv taknemmelighed
 • Før en følelsesdagbog
 • Oprethold en konsekvent søvnplan
 • Fokuser på det, du kan kontrollere
 • Træn oftere
 • Tag en positiv handling
 • Få professionel hjælp

Du behøver ikke at leve med unødige bekymringstanker. Hos Den Krøllede Hjerne har vi god erfaring med en række teknikker, der mindsker bekymring og uro. Vi arbejder blandt andet med mindfulness i din hverdag, øver opmærksomhedsskift og indfører grubletid til dine tanker.

Kontakt os i dag, så vi sammen kan tale om, hvad vi kan gøre for at hjælpe dig med dine bekymringstanker.