psykolog Lyngby
Trikotillomani

Trikotillomani – Hårudtrækningsforstyrrelse

Trikotillomani – også kaldet hårudtrækningsforstyrrelse – er en psykisk lidelse, der involverer en tilbagevendende og uimodståelig trang til at trække hår ud af din hovedbund, øjenbryn eller andre områder på din krop, trods forsøg på at stoppe.

Hår, der trækkes fra hovedbunden, efterlader ofte skaldede pletter, som forårsager betydelige plager og kan forstyrre sociale eller arbejdsmæssige funktioner. Personer med trikotillomani kan gå meget langt for at skjule hårtabet.

For nogle mennesker kan trikotillomani være mild og generelt overskuelig. For andre er den tvangsmæssige trang til at trække hår ud overvældende. Psykologbehandling kan hjælpe dig med at reducere din hårudtrækning eller stoppe den helt.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Symptomer

Tegn og symptomer på trikotillomani inkluderer ofte:

 • Du bliver ved med at trække dit hår ud, typisk fra din hovedbund, øjenbryn eller øjenvipper, men nogle gange også fra andre områder på kroppen.
 • En stigende følelse af spænding før du trækker, eller når du forsøger at modstå træk.
 • En følelse af glæde eller lettelse efter håret er trukket ud.
 • Mærkbart hårtab, såsom forkortet hår eller tynde eller skaldede områder på hovedbunden eller andre områder af din krop, inklusive sparsomme eller manglende øjenvipper eller øjenbryn.
 • Præference for specifikke hårtyper og ritualer, der ledsager hårudtrækning eller hårudtrækningsmønstre.
 • Bider, tygger eller spiser udtrukket hår.
 • Leger med udtrukket hår eller gnider det over dine læber eller ansigt.
 • Gentagne gange forsøger at stoppe med at trække dit hår ud eller forsøger at gøre det sjældnere uden held.

Mange mennesker, der har trikotillomani, plukker også deres hud, bider negle eller tygger deres læber. Nogle gange kan det være et tegn at trække hår fra kæledyr eller dukker eller fra materialer, såsom tøj eller tæpper. De fleste mennesker med trikotillomani trækker i håret privat og forsøger generelt at skjule lidelsen for andre.

For personer med trikotillomani kan hårudtrækning være:

 • Fokuseret. Nogle mennesker trækker deres hår ud med vilje for at lindre spændinger eller angst – for eksempel trækker håret ud for at få lindring fra den overvældende trang til at udtrække hår. Nogle personer kan udvikle komplicerede ritualer til at udtrække hår, såsom at finde det helt rigtige hår eller bide udtrukket hår.
 • Automatisk. Nogle mennesker trækker i håret uden selv at være klar over, at de gør det, som når de keder sig, læser eller ser tv.

Den samme person kan udføre både fokuseret og automatisk hårudtrækning, afhængigt af situationen og humøret. Visse stillinger eller ritualer kan udløse hårtræk, såsom at hvile dit hoved på din hånd eller børste dit hår.

Trikotillomani kan relateres til følelser:

 • Negative følelser. For mange mennesker med trikotillomani er hårudtrækning en måde at håndtere negative eller ubehagelige følelser på, såsom stress, angst, spænding, kedsomhed, ensomhed, træthed eller frustration.
 • Positive følelser. Mennesker med trikotillomani oplever ofte, at det føles tilfredsstillende at trække hår ud og giver en vis lindring. Som et resultat fortsætter de med at trække deres hår ud for at bevare disse positive følelser.

Trikotillomani er en langvarig (kronisk) lidelse. Uden behandling kan symptomerne variere i sværhedsgrad over tid. For eksempel kan de hormonelle ændringer i menstruationen forværre symptomerne hos kvinder. For nogle mennesker kan symptomer komme og gå i uger, måneder eller år ad gangen, hvis det ikke behandles. Sjældent slutter hårudtræk inden for et par år efter start.

Hvornår skal man se en psykolog

Hvis du ikke kan stoppe med at trække dit hår ud, eller du føler dig flov eller skamfuld over dit udseende som følge heraf, så tal med en psykolog. Trikotillomani er ikke bare en dårlig vane, det er en psykisk lidelse, og det er usandsynligt, at det bliver bedre uden behandling.

Årsager

Årsagen til trikotillomani er uklar. Men ligesom mange komplekse lidelser skyldes trikotillomani sandsynligvis en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer.

Risikofaktorer

Disse faktorer har en tendens til at øge risikoen for trikotillomani:

 • Familie historie. Genetik kan spille en rolle i udviklingen af ​​trikotillomani, og lidelsen kan forekomme hos dem, der har en nær slægtning med lidelsen.
 • Alder. Trikotillomani udvikler sig normalt lige før eller i løbet af de tidlige teenageår – oftest mellem 10 og 13 år – og det er ofte et livslangt problem. Spædbørn kan også være tilbøjelige til at trække i håret, men dette er normalt mildt og går over af sig selv uden behandling.
 • Andre lidelser. Personer, der har trikotillomani, kan også have andre lidelser, såsom depression, angst eller obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD).
 • Stress. Svært stressende situationer eller begivenheder kan udløse trikotillomani hos nogle mennesker.

Selvom langt flere kvinder end mænd behandles for trikotillomani, kan det skyldes, at kvinder er mere tilbøjelige til at søge hjælp. I den tidlige barndom ser drenge og piger ud til at være lige påvirket.

Komplikationer

Selvom det måske ikke virker særlig alvorligt, kan trikotillomani have en stor negativ indvirkning på dit liv. Komplikationer kan omfatte:

 • Følelsesmæssig spænding. Mange personer med trikotillomani rapporterer om at føle skam, ydmygelse og forlegenhed. De kan opleve lavt selvværd, depression, angst og alkohol- eller anden misbrug på grund af deres tilstand.
 • Problemer med social og arbejdsmæssig funktion. Forlegenhed på grund af hårtab kan få dig til at undgå sociale aktiviteter og jobmuligheder og du kan udvikle social angst. Folk med trikotillomani kan bære parykker, style deres hår for at skjule skaldede pletter eller bære falske øjenvipper. Nogle mennesker kan undgå intimitet af frygt for, at deres tilstand vil blive opdaget.
 • Skader på hud og hår. Konstant hårtrækning kan forårsage ar dannelse infektioner og andre skader på huden på din hovedbund eller det specifikke område, hvor håret trækkes ud, og kan permanent påvirke hårvæksten.
 • Hårbolde. At spise dit hår kan føre til en stor, sammenfiltret hårbold (trichobezoar) i din fordøjelseskanal. Over en årrække kan hårbolden forårsage vægttab, opkastning, tarmobstruktion og endda død.

Behandling

Forskning i behandling af trikotillomani er begrænset. Nogle behandlingsmuligheder har dog hjulpet mange mennesker med at reducere deres hårtrækning eller stoppe helt.

Terapi

Typer af terapi, der kan være nyttige for trikotillomani omfatter:

 • Vanevendende træning. Denne adfærdsterapi er den primære behandling for trikotillomani. Du lærer, hvordan du genkender situationer, hvor du sandsynligvis trækker dit hår ud, og hvordan du erstatter med anden adfærd i stedet. For eksempel kan du knytte dine næver for at hjælpe med at stoppe trangen eller omdirigere din hånd fra dit hår til dit øre. Andre terapier kan bruges sammen med vanevendende træning.
 • Kognitiv terapi. Denne terapi kan hjælpe dig med at identificere og undersøge forvrængede overbevisninger, du kan have i forhold til hårtrækning.
 • Accept- og engagementsterapi. Denne terapi kan hjælpe dig med at lære at acceptere dine hårudtrækningstrang uden at handle på dem.

Terapi, der hjælper med andre psykiske lidelser, der ofte er forbundet med trikotillomani, såsom depression, angst eller stofmisbrug, kan være en vigtig del af behandlingen.

Forberedelse til din aftale hos os

At søge hjælp er det første skridt i behandlingen af ​​trikotillomani. I første omgang kan du kontakte os her.

Hvad du selv kan gøre

Før din aftale lav en liste over:

 • Alle de symptomer, du oplever, selvom de ikke ser ud til at være relateret til hårudtrækning. Trikotillomani kan forårsage både fysiske og psykiske symptomer. Bemærk, hvad der får dig til at trække dit hår ud, hvordan du har forsøgt at håndtere problemet, og faktorer, der gør det bedre eller værre.
 • Vigtige personlige oplysninger, herunder stressende oplevelser eller nylige livsændringer, og om hårudtrækninger ellers forekommer i din familie.

Vi har gode erfaringer med behandling af trikotillomani. Kontakt os for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig, vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.