psykolog Lyngby
Angst

Hvad er angst?

Angst er den mest udbredte psykiske lidelse og rammer ca. hver femte dansker på et tidspunkt i livet. Angst er kroppens naturlige reaktion på, at der er fare på færde. Derfor er angsten som udgangspunkt også en hensigtsmæssig respons, hvis der er fare på færde, da angsten gør os i stand til at handle hurtigt. Hvis der imidlertid ikke er nogen fare, så kommer angsten til at hæmme vores daglige livsførelse, fordi den ikke er berettiget af de ydre omstændigheder.

Angst er, modsat nervøsitet og ængstelighed, karakteriseret ved også at have fysiske ledsagesymptomer (også kendt som fysiske symptomer). Når man således bliver angst, så vil man eksempelvis opleve hjertebanken, kvalme, svimmelhed, trykken for brystet, hurtig vejrtrækning, indre uro, uvirkelighedsfølelse, tørhed i munden eller prikken og snurren i for eksempel armene eller hænderne. Det er normalt at føle sig skræmt over at skulle flytte et nyt sted hen, starte et nyt job eller at gå til eksamen. Denne form for frygt er ubehagelig, men den kan måske motivere dig til at arbejde hårdere og forsøge at gøre det bedre.

Almindelig angst er en følelse, der kommer og går, men som ikke forstyrrer din dagligdag. Har du en angstlidelse er denne følelse måske hos dig hele tiden. Den er intens og griber ind i dit normale liv. Denne type angst får dig måske til at stoppe ting, du ellers holder af. I ekstreme tilfælde forhindrer den dig i at tage elevatoren, gå over gaden eller endda at forlade dit hjem. Hvis angst ikke behandles, bliver det bare værre og værre.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Angstsymptomer

Angst føles forskelligt fra person til person. Følelserne kan være fra sommerfugle i maven til et galopperende hjerte. Du føler dig ude af kontrol – som om der ikke er kontakt mellem dit sind og din krop. Andre oplevelser af angst kan være mareridt, panikanfald og forfærdelige tanker og minder, du ikke kan kontrollere. Du har måske en generel frygtfølelse eller bekymring eller du er måske bange for et specifikt sted eller begivenhed.

Generelle angstsymptomer kan være:

    • Hurtigere hjerterytme
    • Hurtig vejtrækning
    • Rastløshed
    • Koncentrationsbesvær
    • Svært ved at falde i søvn

Hvordan behandler vi angst?

 

Det er meget ubehageligt at opleve angst, eller et decideret angstanfald, men der er heldigvis rigtig gode resultater, når det kommer til angstbehandling. Første skridt er at forstå baggrunden for din angst, herunder hvordan den opstår og udvikles. Herefter arbejder man med, under kontrollede forhold, at eksponere dig for angsten samt lave forskellige øvelser på tavlen, som viser, hvordan angsten kan dæmpes, når den opstår.

Ved angstlidelser arbejder vi i Den Krøllede Hjerne desuden meget med kropslige øvelser, så du lærer, at kropslige fornemmelser ikke nødvendigvis er et tegn på fare. Ligeledes arbejder vi næsten altid med bekymringsstrategier i et eller andet omfang. Det omhandler for eksempel læring om forskellen mellem produktive og uproduktive bekymringer, hvordan du kan aflede dig selv, hvordan du kan afkoble din opmærksomhed og meget mere, så angsten og bekymringerne kommer til at fylde mindre.

Vores behandlingsresultater ved angst er generelt rigtig gode, og du behøver sjældent at komme hos en af os mere end 5-8 gange for at opleve en markant bedring af angstsymptomerne.

Angst kommer i mange former

Generaliseret angst
indebærer vedvarende bekymring og fysiske symptomer. Behandling omfatter terapi og motion.

Læs om generaliseret angst

Fobisk angst
er intens frygt for specifikke ting eller situationer, som ofte behandles med terapi og eksponeringsterapi.

Læs om fobisk angst

Helbredsangst
er en overdreven grad af bekymring om enten at være eller blive syg. Behandling omfatter terapi.

Læs om helbredsangst

Panikangst
opstår ofte efter flere gentagne angstanfald. Der vil udføres en behandlingsplan.

Læs om panikangst

Social angst
er en angsttype hvor man føler angst i bestemte eller alle sociale situationer, som behandles med terapi.

Læs om social angst

Agorafobi
indebærer blandt andet angst for større arealer. Behandlingen omfatter både medicin og terapi.

Læs om agorafobi

Dødsangst
er en frygt for døden eller tanker omkring døden. Dødsangst behandles med terapi.

Læs om dødsangst

Eksamensangst
kan være en stor eller lille for for angst ved eksamner. Behandlingen indebærer terapi.

Læs om eksamensangst

Præsentationsangst
kan opstå når du skal præstere eller bare ved tanken. Behandlingen sker ved hjælp af terapi.

Læs om præsentationsangst

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.