Børn

Psykolog hjælp til børn

Psykiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige forstyrrelser i barndommen kan forårsage langvarige problemer, der kan påvirke børns og familiers sundhed og velvære. At behandle et barns psykiske problemer så hurtigt som muligt kan hjælpe børn med at reducere problemer i hjemmet, i skolen og med at danne venskaber. Det kan også hjælpe med en sund udvikling ind i voksenlivet.

En folkesundhedstilgang til børns mentale sundhed omfatter at fremme mental sundhed for alle børn, at yde forebyggende indsats til børn i risikogruppen og at yde behandling til børn med identificerede lidelser. Psykologisk terapi er en nøglekomponent til at forbedre mental sundhed. Afhængigt af problemernes type og sværhedsgrad kan psykoterapi til børn anvendes i kombination med medicin.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

En kort oversigt over terapi til børn

Psykologisk terapi er beregnet til at behandle en psykisk lidelse eller hjælpe et barn med at håndtere sine symptomer, så de kan fungere godt derhjemme, i skolen og i deres omgangskreds.

Når børn er små, er det almindeligt, at terapien omfatter forælderen. Nogle gange arbejder psykologer alene med forældrene. Ældre børn kan også mødes med en terapeut alene. Nogle typer terapi omfatter arbejde med hele familien eller andre vigtige voksne i barnets liv (for eksempel en lærer).

Forældrefokuserede tilgange betyder typisk, at forældre taler med psykologen om barnets adfærd og følelser. Psykologisk terapi med børn kan omfatte tale, leg eller andre aktiviteter for at hjælpe barnet med at udtrykke følelser og tanker. Terapeuter kan også observere forældre og børn sammen og derefter komme med forslag til at finde forskellige måder at reagere på.

Psykologisk terapi for børn kan foregå en-til-en eller i grupper. Nogle gange er en kombination af terapier den mest effektive til at hjælpe et barn.

Hvilke typer terapi er mest effektive til psykiske lidelser hos børn?

For de mest almindelige barndomstilstande, såsom ADHD, adfærdsforstyrrelser, angst eller depression, er tilgange, der bruger adfærdsterapi og kognitiv adfærdsterapi, mere tilbøjelige til at reducere symptomer, men der er begrænset information om, hvilken type terapi, der er bedst til at behandle hver specifik lidelse.

Baseret på den tilgængelige videnskabelige evidens, ser forskellige terapier ud til at fungere godt til forskellige typer problemer. Dette tager vi naturligvis højde for hos Den Krøllede Hjerne. Nedenfor ses nogle eksempler:

Børneadfærdsterapi og forældretræning i styring af adfærd fungerer godt til

  • ADHD
  • Adfærdsforstyrrelser

Kognitiv adfærdsterapi fungerer godt for

  • Adfærdsforstyrrelser
  • Depression
  • Angst
  • PTSD

Yderligere typer af terapi kan være effektive for unge:

  • Unge med adfærdsforstyrrelser kan reagere godt på familieterapi, som er en tilgang, der omfatter flere medlemmer af familien og fokuserer på at lære bedre kommunikationsevner og måder at løse konflikter på.
  • Unge med depression kan reagere godt på interpersonel psykoterapi, som er en tilgang, hvor psykologen hjælper den unge med at lære måder at håndtere forholdsproblemer på.

Andre terapitilgange kan naturligvis også være effektive.

Find den rigtige terapi til dit barn

Terapi er mest effektiv, hvis den passer til det specifikke barns behov og til familiens behov. Du kan tale med dit barns sundhedsplejerske eller læge som et første skridt. Nogle gange kan helbredsproblemer, såsom dårlig søvn, vejrtrækningsbesvær, dårligt syn, hørebesvær eller indlæringsproblemer forårsage adfærdsmæssige eller følelsesmæssige symptomer eller gøre dem værre. Dit barns sundhedsplejerske vil måske finde ud af, om dit barn har helbredsproblemer, før du henviser dit barn til behandling.

Inden behandlingen påbegyndes, udfører vi som psykologer en omfattende evaluering af dit barns mentale sundhed for at finde ud af, hvilken type terapi, der vil fungere bedst.

Hvis du eller i ønsker at vide mere, eller gerne vil bestille tid, så kan vi kontaktes her.