psykolog Lyngby
Kroniske smerter og psyken

Sådan kan en psykolog hjælpe mod kroniske smerter

For et behandle kroniske smerter optimalt er det nødvendigt at se på deres fysiske, følelsesmæssige og psykologiske aspekter.

Smerte

Smerter er et velkendt problem og den mest almindelige årsag til, at folk opsøger en læge. Desværre er lindring af smerter ikke altid ligetil. Omkring 1,3 millioner personer i Danmark lider af kroniske smerter ifølge Sundhedsstyrelsen. Og smerter er dermed en tilstand, der påvirker flere danskere end de fleste livsstilssygdomme tilsammen.

Smerter tjener et vigtigt formål ved at advare dig om skader såsom en forstuvet ankel eller en brændt hånd. Kroniske smerter er imidlertid ofte mere komplekse. Folk tænker ofte på smerte som en ren fysisk fornemmelse. Smerter har imidlertid biologiske, psykologiske og følelsesmæssige faktorer. Desuden kan kroniske smerter forårsage følelser som vrede, håbløshed, sorg og angst. For at behandle smerter effektivt skal du tage fat på de fysiske, følelsesmæssige og psykologiske aspekter.

Medicinske behandlinger, herunder medicin, kirurgi, rehabilitering og fysioterapi, kan være nyttige til behandling af kroniske smerter. Men psykologiske behandlinger er også en vigtig del af smertebehandling. At forstå og styre de tanker, følelser og adfærd, der ledsager ubehaget, kan hjælpe dig med at håndtere dine smerter mere effektivt – og kan faktisk reducere intensiteten af ​​din smerte.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Se en psykolog om smerter

Psykologer er eksperter i at hjælpe mennesker med at håndtere de tanker, følelser og adfærd, der ledsager kroniske smerter. Vi arbejder med alle personer gennem en uafhængig privat praksis. Og som psykologer kan vi samarbejde med andet sundhedspersonale for at tage fat på både de fysiske og følelsesmæssige aspekter af dine smerter.

Når du arbejder med en psykolog, kan du forvente at diskutere din fysiske og følelsesmæssige sundhed. Psykologen vil spørge om den smerte, du oplever, hvor og hvornår den opstår, og hvilke faktorer, der kan påvirke den. Derudover vil han eller hun sandsynligvis bede dig om at diskutere enhver bekymring eller stress du har, også dem, der er relateret til din smerte. Du kan også blive bedt om at udfylde et spørgeskema, der giver dig mulighed for at registrere dine egne tanker og følelser om dine smerter.

At have en omfattende forståelse af dine bekymringer hjælper psykologen med at begynde at udvikle en behandlingsplan. Den kan indeholde forskellige afslapningsteknikker, ændring af gamle overbevisninger om smerte, opbygning af nye mestringsevner og håndtering af enhver angst eller depression, der kan ledsage dine smerter.

En måde at gøre dette på er ved at hjælpe dig med at lære at udfordre ubehagelige tanker, du har om smerte. En psykolog kan hjælpe dig med at udvikle nye måder til at tænke på problemer og finde løsninger på dem. I nogle tilfælde er det nyttigt at distrahere dig selv fra smerter.

I andre tilfælde kan en psykolog hjælpe dig med at udvikle nye måder at tænke på dine smerter. Undersøgelser har vist, at psykoterapi kan være lige så effektivt som kirurgi til at lindre kroniske smerter, fordi psykologiske behandlinger for smerter kan ændre, hvordan din hjerne behandler smertefornemmelser.

En psykolog kan også hjælpe dig med at foretage livsstilsændringer, der giver dig mulighed for at fortsætte med at deltage i arbejde og fritidsaktiviteter. Og fordi smerter ofte bidrager til søvnløshed, kan en psykolog også hjælpe dig med at lære nye måder at sove bedre på.

Fremskridt og forbedring

De fleste oplever, at de bedre kan håndtere deres smerter efter blot et par sessioner med en psykolog. Dem, der oplever depression eller beskæftiger sig med en langvarig degenerativ medicinsk tilstand, kan have gavn af et længere behandlingsforløb. Sammen med din psykolog bestemmer du, hvor lang tid behandlingen skal vare. Målet er at hjælpe dig med at udvikle færdigheder til at klare dine smerter og leve et fuldt liv.

Kroniske smerter og stress

At have en smertefuld tilstand er stressende. Desværre kan stress bidrage til en række sundhedsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, fedme, diabetes, depression og angst. Desuden kan stress udløse muskelspændinger eller muskelspasmer, der kan øge smerterne. Håndtering af dine følelser kan direkte påvirke intensiteten af din smerte.

Som psykologer kan vi hjælpe dig med at håndtere stress i dit liv i forbindelse med dine kroniske smerter. Vi kan lære dig afslapningsteknikker, såsom meditation eller åndedrætsøvelser for at holde stressniveauet under kontrol.

Når du lærer strategier til at slappe af i dine muskler og dit sind, vil du se at din krops stressrespons falder. Stress er en uundgåelig del af livet, men håndtering af din stress hjælper din krop og dit sind og mindsker din smerte.

Tips til håndtering af smerter

Overvej følgende trin, der kan være nyttige til at ændre vaner og forbedre din søvn:

  • Forbliv aktiv. Smerter – eller frygt for smerte – kan få folk til at stoppe med at gøre de ting, de nyder. Det er vigtigt ikke at lade smerter overtage dit liv.
  • Kend dine grænser. Fortsæt med at være aktiv på en måde, der anerkender dine fysiske begrænsninger. Lav en plan om, hvordan du håndterer dine smerter, og lad dig ikke presse dig selv til at gøre mere, end du kan klare.
  • Træning. Hold dig sund med træning med lav effekt, såsom stretching, yoga, gåture og svømning.
  • Hold gang i sociale forbindelser. Ring til et familiemedlem, inviter en ven til frokost eller drik en kop kaffe med en ven, du ikke har set i et stykke tid. Forskning viser, at mennesker med større social støtte er mere modstandsdygtige og oplever mindre depression og angst. Bed om hjælp, når du har brug for det.
  • Distraher dig selv. Når smerterne blusser op, skal du finde måder at distrahere dit sind fra det. Se en film, gå en tur, dyrk en hobby eller besøg et museum. Behagelige oplevelser kan hjælpe dig med at klare smerter.
  • Tab ikke håbet. Med den rigtige form for psykologisk behandling lærer mange mennesker at håndtere deres smerter og tænke på det på en anden måde.
  • Følg recepter omhyggeligt. Hvis medicin er en del af din behandlingsplan, skal du bruge den som foreskrevet af din læge for at undgå mulige farlige bivirkninger. Udover at hjælpe dig med at udvikle bedre måder at håndtere og håndtere smerter på, kan psykologer hjælpe dig med at udvikle en rutine for at holde styr på din behandling.

Kontakt os for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig, vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.