psykolog Lyngby
Depression

Depression | Symptomer og behandling

Her på siden kan du læse mere om depression: Hvad depression er, hvordan det kan føles at være ramt af depression, samt hvordan depression kan behandles.

Hvis du er i tvivl om, om du har en depression, kan du tage vores depressionstest lige her. Testen screener for depression og angiver ligeledes, om du ligger i området for ingen, let, moderat eller svær depression.

Hvad er depression?

Depression er en af de mest udbredte psykiske sygdomme. Mellem 3-5% af alle danskere lider på et givet tidspunkt af depression. Det svarer til mere end 175.000 danskere.

Depression er en tilstand af udtalt og langvarig nedtrykthed. Har man en depression, vil man altså føle sig nedtrykt og i dårligt humør det meste af tiden. Dertil vil man ofte have lavt selvværd, mange negative tanker, og manglende interesse for ting. 

Ovenstående er blot et par af de mest almindelige symptomer på depression. Hvis du ønsker at vide mere om depressionssymptomer, kan du læse mere her

 

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer

 

Casebeskrivelse: Sådan føles depression

Nedenstående er en fiktiv case, der beskriver, hvordan depression kan føles:

Johanne er 24 år gammel og læser til dagligt til lærer. Johanne mangler halvandet år af uddannelsen, og har tidligere været rigtig glad for sin uddannelse og spændt på sin fremtid som lærer.

I løbet af de sidste par måneder, er Johanne dog begyndt at føle, at hendes studie er meningsløst. Johanne har ikke samme motivation for studiet som tidligere: Hun føler nu, at det kræver rigtig meget af hende at møde op til undervisning, og at hun skal tage en facade på for at klare sig igennem dagen.

Johanne har ikke fortalt nogen, at hun føler, hun pludselig skal kæmpe meget for at holde sig kørende. Nogle gange har hendes studiekammerater spurgt, om hun er okay. Som regel fortæller Johanne, at hun blot er træt, da hun ikke sover så godt for tiden.

Johanne mærker ofte en knugen i maven lige fra hun vågner. Hun har en følelse af, at noget i eller omkring hende er helt galt, men hun kan ikke præcis sige, hvad det er. Når hun er alene, græder hun tit. Johanne ved ikke, hvor meget længere hun kan holde ud at have det, som hun har det.

 

I ovenstående casebeskrivelse, udviser Johanne nogle af de klassiske symptomer på depression: Hun har mistet interessen for noget, som ellers tidligere var vigtigt for hende. Hun kan opleve tilværelsen som meningsløs og kan føle, at hun skal sætte en facade på overfor andre.
Desuden er Johannes søvn påvirket, og hun kan have en ubehagelig følelse i maven og en fornemmelse af, at noget er galt. Endelig mærker Johanne, at hendes tilstand er så ubehagelig, at den nogle gange kan føles uudholdelig.

Depression opleves dog ikke nødvendigvis helt ens for alle. Hos mænd kan for eksempel irritation og vrede nogle gange være mere fremtrædende end tristhed og tårer. Hvis du ønsker at læse mere om symptomer på depression, og om hvordan de kan variere, kan du klikke lige her.

Nedenfor kan du desuden læse mere om behandling for depression.

 

 

Her kan du læse mere om, hvordan det føles at have en depression

 

Depression behandling: Psykologhjælp til depression

Depression kan behandles med psykologhjælp, og der er rigtig god evidens for behandlingen.
Har du en moderat eller svær depression, vil terapien ofte foregå sideløbende med medicinsk behandling for depression. Det er din egen læge, der skal vurdere, om medicin ville kunne hjælpe dig. 

Hos Den Krøllede Hjerne har vores dygtige psykologer hjulpet rigtig mange klienter med depression. Alle vores psykologer har stor erfaring med at behandle depression. Vi ved derfor også, hvor invaliderende depression kan være, og sørger derfor altid for kort ventetid, hvis du ønsker et behandlingsforløb hos os.

Når vi behandler depression, griber vi ind på flere områder: Vi vil arbejde meget med negative tanker. De negative tanker som depression kan medføre, vil oftest lette, når vi gennem terapien får undersøgt og nuanceret dem.

Derudover vil det for mange også give god mening at arbejde med følelsesregulering: Altså evnen til at være med og få reguleret sine følelser hensigtsmæssigt. Dette kan være svært for mange mennesker, også hvis man ikke har en depression. Men du vil opleve, at efterhånden som at du bliver bedre til at regulere dine følelser, vil depressionen også få mindre og mindre magt over dig. De tunge og triste følelser vil vare kortere tid og blive mildere.

Dertil kan det give mening at arbejde med adfærd: Ved depression kan man komme til at sidde fast i handlemønstre og vaner, der er med til at fastholde eller forstærke de svære tanker og følelser. 

Endeligt vil vi også kigge på baggrunden for din depression. Vi mener, at det er vigtigt, at man får en forståelse for, hvorfor man har udviklet en depression. En sådan forståelse kan også ofte være med til at forebygge nye depressioner i fremtiden. 

 

 

Ønsker du et forløb kan du booke en tid hos en af vores psykologer på knappen nedenfor. Vi har lokationer på både Frederiksberg, i Lyngby og Hillerød, men du kan også modtage behandling for depression online. 

Du er naturligvis også velkommen til at kontakte os helt uforpligtende, hvis du har spørgsmål! – Enten via vores kontaktformular, på mail: denkroelledehjerne@protonmail.com eller telefon: (+45) 60 66 12 24.