psykolog Lyngby

Dødsangst

Dødsangst | Angst for døden

Dødsangst er – som navnet antyder – frygten for at dø. Dødsangst kan komme til udtryk på forskellig vis; Ved for eksempel at have mange tanker om døden, at være bange for at dø, eller at mærke frygt for at miste andre.

For de fleste af os er tanker om døden og om at skulle miste meget ubehagelige. Men for nogle kommer disse tanker til at fylde så meget, at de står i vejen for, at livet leves fuldt ud her og nu. Hvis dette er tilfældet for dig, eller nogen du kender, kan det være en god ide at tale med en psykolog. 

På denne side kan du læse meget mere om dødsangst, og om hvordan vi som psykologer kan hjælpe, hvis dødsangsten fylder for meget i dit liv. 

 

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad er dødsangst?

Dødsangst er ikke en officiel diagnose. Der er nærmere tale om en universal angst – altså en angst, som vi alle oplever i større eller mindre grad igennem vores liv.

Der er flere facetter ved døden, der kan fremprovokere angst i os. De mest gennemgående omhandler:

  • Uvished: Som mennesker vil vi enormt gerne være i kontrol og have svar. Dét at vi ikke ved, hvornår vi kommer til at dø, hvordan det sker, og hvad der sker, når vi dør, kan føles som den ultimative uvished og som det ultimative kontroltab.
  • At miste: Studier har vist, at sorgen og ærgrelsen ved at miste, generelt fylder mere for os mennesker, end glæden ved at vinde eller modtage. Tanken om at miste alt det, der betyder noget for os, vækker dermed også for mange store følelser – herunder angst.
  • Bekymring for vore kære: Tanker om, hvordan det skal gå vores kære, når vi ikke længere er her, kan ligeledes vække stor angst og bekymring.

Det kan være hjælpsomt at finde ud af, hvad dødsangsten konkret handler om for os hver især. Denne viden kan hjælpe os til at finde metoder, der kan mindske angsten. – Hvis for eksempel frygten for at miste vores kære er fremtrædende, kan vi sørge for at prioritere mere tid med dem.  

 

Hvorfor får vi dødsangst?

Stort set alle angstformer udspringer af, at de har været hjælpsomme for vores arts overlevelse og udvikling. Angsten for at dø har motiveret os til at passe godt på os selv og vores kære. Den har afholdt os fra tage unødvendige risici og motiveret os til at tænke os om en ekstra gang. Dermed har dødsangst altså været nødvendig for at sikre vores overlevelse, samt at vi får så langt og så godt et liv som muligt. 

Fra et eksistentiel synspunkt kan angst for døden ligeledes motivere os til at få mest muligt ud af livet, mens vi er her. Vores naturlige frygt for døden kan hjælpe os til ikke at tage noget for givet og til at leve ud fra, hvad der er vigtigt for os hver især. 

Dødsangst kan være forbundet med:

Dødsangst er som nævnt ikke en officiel diagnose. Ved visse psykiske sygdomme kan dødsangst dog være mere udtalt end hos resten af befolkningen. Disse inkluderer: 

Specifikke fobier

Dødsangst er forbundet med en række enkeltstående fobier. Herunder for eksempel flyskræk, højdeskræk, fobier for slanger og edderkopper, vandskræk m.fl. Disse fobier menes alle at stamme fra en dybereliggende dødsangst.

 

Panikangst

Angst for døden spiller en rolle i mange angstformer, herunder panikangst. Under et panikanfald føler mange tab af kontrol og en intens frygt for at dø.

 

Helbredsangst

Dødsangst er er muligvis også bagvedliggende for helbredsangst; Altså frygten for at blive meget syg.

Behandling af dødsangst – få hjælp til at komme videre

Vi har stor viden om og erfaring med behandling af dødsangst. I behandlingen af dødsangst trækker vi ofte på kognitive terapiretninger, hvor vi arbejder med at identificere og udfordre de hæmmende tankemønstre. 
Vi tilpasser dog behandlingen den enkelte klient og ved også, at andre terapiretninger for nogle kan være mere hjælpsomme. 

Hvis du ønsker et forløb hos os, eller hvis du har spørgsmål, er du altid meget velkommen til at kontakte os. 

Du kan kontakte os via knappen nedenfor, på mail: denkroelledehjerne@protonmail.com eller telefonisk: (+45) 60 66 12 24.

Vi sørger altid for at have kort ventetid på både udredninger og opstart af terapiforløb.