psykolog Lyngby
Pica

Hvad er Pica?

Hvis du lider af pica har du tvangsmæssigt lyst til at spise ting, der ikke har nogen ernæringsmæssig værdi. En person med pica kan spise relativt harmløse genstande, såsom is. Eller de spiser måske potentielt farlige ting, som fnug af tørret maling eller metalstykker.

I sidstnævnte tilfælde kan lidelsen føre til alvorlige konsekvenser, såsom blyforgiftning.

Pica forekommer oftest hos børn og gravide kvinder. Det er normalt midlertidigt. Du bør opsøge din læge eller en psykolog med det samme, hvis du eller dit barn ikke kan lade være med at spise nonfood-varer. Behandling kan hjælpe dig med at undgå potentielt alvorlige bivirkninger.

Pica forekommer også hos mennesker med intellektuelle handicap. Det er ofte mere alvorligt og længerevarende hos mennesker med svære udviklingshæmninger.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad skal jeg kigge efter?

Folk med pica spiser regelmæssigt nonfood-varer. Adfærden skal fortsætte i mindst en måned for at kvalificere sig som pica.

Hvis du har pica, kan du regelmæssigt spise ting som:

 • is
 • sæbe
 • knapper
 • ler
 • hår
 • smuds
 • sand
 • den ubrugte rest af en cigaret
 • cigaret aske
 • maling
 • lim
 • kridt
 • afføring

Du kan også spise andre nonfood-varer.

Hvad forårsager pica?

Der er ingen enkelt årsag til pica. I nogle tilfælde kan mangel på jern, zink eller et andet næringsstof være forbundet med pica. For eksempel kan anæmi, normalt fra jernmangel, være den underliggende årsag til pica hos gravide kvinder.

Din usædvanlige trang kan være et tegn på, at din krop forsøger at genopbygge lave næringsstofniveauer.

Mennesker med visse psykiske lidelser, såsom skizofreni og obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD), kan udvikle pica som en mestringsmekanisme.

Nogle mennesker kan endda nyde og hige efter teksturerne eller smagen af visse nonfood-varer. I nogle kulturer er det en accepteret adfærd at spise ler. Denne form for pica kaldes geofagi.

Slankekure og underernæring kan begge føre til pica. I disse tilfælde kan det at spise nonfood-varer hjælpe dig til at føle dig mæt.

Hvordan diagnosticeres pica?

Der er ingen test for pica. Din læge eller psykolog vil diagnosticere denne tilstand baseret på din historie og flere andre faktorer.

Du bør være ærlig over for din læge om de nonfood-varer, du har spist. Dette vil hjælpe hende med at udvikle en nøjagtig diagnose.

Det kan være svært for psykologen eller lægen at afgøre, om du har pica, hvis du ikke fortæller dem, hvad du har spist. Det samme gælder for børn eller mennesker med intellektuelle handicap.

Din læge kan teste dit blod for at se, om du har lave niveauer af zink eller jern. Dette kan hjælpe din læge med at lære, om du har en underliggende næringsstofmangel, såsom jernmangel. Næringsmangler kan nogle gange være relateret til pica.

Hvilke komplikationerne er forbundet med pica?

At spise visse nonfood-varer kan nogle gange føre til andre alvorlige tilstande. Disse forhold kan omfatte:

 • forgiftning, såsom blyforgiftning
 • parasitære infektioner
 • tarmblokeringer
 • kvælning

Hvordan behandles pica?

Din læge vil sandsynligvis begynde med at behandle eventuelle komplikationer, du har fået ved at spise nonfood-varer. For eksempel, hvis du har alvorlig blyforgiftning fra at spise malingschips.

I denne behandling får du medicin, der binder med bly. Dette vil give dig mulighed for at udskille blyet i din urin.

Denne medicin kan tages gennem munden, eller din læge kan ordinere intravenøs chelateringsmedicin mod blyforgiftning, såsom ethylendiamintetraeddikesyre (EDTA).

Hvis din læge mener, at din pica er forårsaget af næringsstofubalancer, kan de ordinere vitamin- eller mineraltilskud. For eksempel vil de anbefale at tage regelmæssige jerntilskud, hvis du er diagnosticeret med jernmangelanæmi.

Din læge vil også i mange tilfælde henvise dig til en psykologisk evaluering for at afgøre, om du har OCD eller en anden mental sundhedstilstand. Afhængigt af din diagnose kan de ordinere medicin, terapi eller begge dele.

Indtil for nylig har forskning ikke fokuseret på medicin til at hjælpe folk med pica. En undersøgelse fra 2000 offentliggjort i Journal of Applied Behavior Analysis antydede, at et simpelt multivitamintilskud i nogle tilfælde kan være en effektiv behandling.

Hvis en person med pica har et intellektuelt handicap eller en mental sundhedstilstand, kan medicin til at håndtere adfærdsproblemer også hjælpe med at reducere eller eliminere deres ønske om at spise ikke-ernæringsmæssige genstande.

Hvad er udsigterne for personer med pica?

Hos børn og gravide forsvinder pica ofte i løbet af få måneder uden behandling. Hvis en ernæringsmangel forårsager din pica, bør behandling af den lette dine symptomer.

Pica forsvinder ikke altid. Det kan vare i årevis, især hos mennesker med intellektuelle handicap. Din læge vil hjælpe dig med at forstå udsigterne for din specifikke sag, og hvad du kan gøre for at hjælpe med at håndtere tilstanden.

Kontakt os for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig. Vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.