psykolog Lyngby
Vredeshåndtering

Psykologhjælp til vredeshåndtering

Ønsker du hjælp til vredeshåndtering? Vrede er en helt almindelig og relevant følelse, som alle mennesker oplever. Vrede er anvendelig, når du føler dig truet, føler dig krænket eller behandlet uretfærdigt, og det fungerer som en måde at beskytte dig selv på. Selvom vrede er brugbart i mange situationer for selvopretholdelse, så er det vigtigt at kunne håndtere sin vrede, og generelt at kunne udtrykke sig på en mere konstruktiv vis.

For nogle kan vreden opstå hurtigere, og mere intenst, end hvad der er hensigtsmæssigt. Det er, når vreden tager over, og du mister kontrollen over din ageren, at det bliver et problem. Vi tilbyder både psykologhjælp til voksne, unge og børn.

Hvis du lider af vredesproblemer, så kan du have svært ved at styre udfaldet af følelser, og udtrykke din vrede på en hensigtsmæssig måde. Vreden kan eskalere i styrke, og til en intensitet, som du har svært ved at kontrollere, hvorfor det udvikler sig til et raserianfald.

Mange beskriver, at det ”slår klik”, og vreden bliver så intens, at du ikke længere har kontrol over dine ord og handlinger. Nogle oplever tillige, at de ikke engang helt at huske, hvad der skete under vredesudbruddet. Med psykologhjælp, kan du bearbejde dine problemer med vrede. Læs mere om generel psykologhjælp hos Sundhed.dk.

Nye idéer

Hvad er vrede egentlig?

Som skrevet så er vrede en normal følelse – den er hverken god eller dårlig. Som alle følelser indeholder den en besked, som fortæller dig at noget er forstyrrende, uretfærdigt eller truende. Men hvis din reaktion altid er at eksplodere bliver beskeden aldrig formidlet videre. Så hvor det er helt normalt at blive vred, når du krænkes eller trues, så bliver vreden et problem, når du udtrykker den på en måde, der skader dig selv eller andre.

Du tænker måske, at det er sundt at få vreden ud, at folk omkring dig er for følsomme, at din vrede kan retfærdiggøres eller at du er nødt til at vise vrede for at få respekt. Men sandheden er, at vreden højst sandsynligt har en negativ effekt på, hvordan andre opfatter dig, svækker din dømmekraft og hæmmer dine relationer.

Indsigt giver udsigt

Vredens effekt

Kronisk vrede, som opstår hele tiden og med jævne mellemrum, kan have seriøse konsekvenser for dig:

Fysisk helbred. Hvis du konstant lever med et højt niveau af vrede og stress, giver det højere risiko for hjertekarsygdomme, diabetes, svagt immunforsvar og højt blodtryk.

Mentalt helbred. Kronisk vrede bruger en stor del af den mentale energi og klumper din tankegang sammen, så du får sværere ved at koncentrere dig og nyde livet. Det kan også føre til stress, depression og andre mentale problemer.

Karriere. Konstruktiv kritik, kreative forskelligheder og ophedede debatter kan være sunde. Men vredesudbrud forener kun dine kolleger, chefer og kunder og mindsker deres respekt.

Relationer. Vrede kan efterlade varige ar hos de personer, du elsker mest og komme i vejen for venskaber og arbejdsrelationer. Vredesudbrud gør det sværere for andre at stole på dig og føle sig veltilpas i dit selskab – det er specielt ødelæggende for børn.

Hvis du har et stort temperament, føler du måske, at det er ude af dine hænder at kontrollere det og at der ikke rigtigt er noget at gøre ved det. Men du kan faktisk håndtere din vrede mere, end du måske tror. Med indsigt i hvad de reelle årsager til din vrede er og de rigtige værktøjer til vredeshåndtering, kan du lære at udtrykke dine følelser uden at såre andre og uden vreden styrer dit liv.

Få hjælp til at kontrollere vreden

Hvis du har svært ved at kontrollere din vrede, så kan det have store konsekvenser for dig og dine omgivelser, herunder dine relationer til andre. Det er derfor vigtigt, at du får hjælp til at få kontrollen tilbage, og det er her, at en psykolog kan gøre en forskel.

Hos Den Krøllede Hjerne har vi god erfaring med at arbejde sammen med dig om din vrede. Du vil lære nogle konkrete hjælpemidler, som du kan gøre brug af i hverdagen, såsom at tage time-outs, visualisere og tænke i konsekvenser.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med vredeshåndtering, så er du velkommen til at tage kontakt til os. du kan booke tid til psykolog Lyngby eller psykolog København. Vi tilbyder også online konsultation, hvis dette ønskes.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.