psykolog Lyngby
Udbrændthed

Udbrændthed: Symptomer og tegn

Hvad er udbrændthed?

Det sker for alle på et eller andet tidspunkt. Vores liv bliver travlt med for mange ting – at arbejde, hjælpe andre eller tage sig af vores familier. Nogle gange får vi for travlt og glemmer at tage et skridt tilbage og slappe af. Det er, når udbrændthed kan opstå.

Udbrændthed er en form for udmattelse forårsaget af konstant at føle sig bagud og med for mange bolde i luften. Det er et resultat af overdreven og langvarig følelsesmæssig, fysisk og mental stress. I mange tilfælde hænger udbrændthed sammen med ens job.

Udbrændthed sker, når du er overvældet, følelsesmæssigt drænet og ude af stand til at følge med livets uophørlige krav.

Tilstanden er ikke medicinsk diagnosticeret. Men udbrændthed kan påvirke dit fysiske og mentale helbred, hvis du ikke anerkender eller behandler det og symptomerne kan minde om en depression.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Udbrændthed forhindrer dig i at være produktiv. Det reducerer din energi, får dig til at føle dig håbløs, kynisk og vred. Effekterne af udbrændthed kan skade dit hjem, arbejde og sociale liv. Langvarig udbrændthed kan gøre dig mere sårbar over for forkølelse og influenza.

De vigtigste årsager til udbrændthed omfatter:

  • Uoverskuelige arbejdsbelastninger
  • Unfair behandling på arbejdspladsen
  • Forvirrende arbejdsopgaver
  • Manglende kommunikation eller støtte fra ledere
  • Enormt deadlinepres

Typer af udbrændthed

Tre typer udbrændthed er blevet identificeret, hver med deres egen årsag:

Overbelastningsudbrændthed

Dette sker, når du arbejder hårdere og hårdere og bliver hektisk i din jagt på succes. Hvis du oplever dette, kan du være villig til at risikere dit helbred og dit personlige liv for at føle dig succesfuld i dit job.

Underudfordret udbrændthed

Dette sker, når du føler dig undervurderet og keder dig i dit job. Måske giver dit job ikke læringsmuligheder eller har plads til faglig vækst. Hvis du føler dig underudfordret, kan du tage afstand fra dit job, blive kynisk og undgå ansvar.

Ignorerer udbrændthed

Dette sker, når du føler dig hjælpeløs på arbejdet. Hvis tingene ikke går rigtigt, tror du måske, at du er inkompetent eller ude af stand til at følge med dit ansvar. En sådan udbrændthed kan være tæt forbundet med imposter-syndrom, et psykologisk mønster, hvor du tvivler på dine færdigheder, talenter eller præstationer.

Tegn på udbrændthed

Udbrændthed sker ikke med det samme. Det er en gradvis proces, der bygger på stressfaktorer fra dit job. Tegn og symptomer kan være subtile i starten. Men jo længere de ikke adresseres, jo værre kan de blive, hvilket kan føre til et sammenbrud.

Mange udbrændthedssymptomer kan føles som symptomer på stress, men der er tre måder at differentiere dem på:

  • Føler sig træt eller udmattet
  • Ingen entusiasme og følelser af negativitet over for dit job
  • Manglende evne til at udføre dit arbejde

Udbrændthed kan have mange symptomer. Det kan ofte forveksles med stress eller eskalere til depression. Disse er tegn, du skal kigge efter, hvis du eller en tæt på dig oplever udbrændthed:

Udmattelse

Du kan føle dig drænet og følelsesmæssigt ude af stand til at håndtere problemer omkring dig, både professionelle og personlige. Du kan opleve ekstrem træthed og være ked af det, hvilket efterlader dig uden energi. Disse symptomer kan vise sig i fysiske smerter, mave- eller tarmproblemer.

Fremmedgørelse fra aktiviteter

Hold øje med tegn på kynisme og frustration over for arbejde og kolleger. Du kan begynde at distancere dig selv følelsesmæssigt og føle dig følelsesløs over dit arbejde og miljø.

Reduceret ydeevne

Dette kan forekomme på arbejdet, i hjemmet eller når du plejer familiemedlemmer, fordi du ikke har energi tilbage til hverdagens opgaver. Udbrændthed gør det svært at koncentrere sig, håndtere ansvar eller være kreativ.

Håndtering af udbrændthed

Udbrændthed kommer over tid. Det er forårsaget af stress på arbejdet eller i andre dele af dit liv, hvilket gør det svært at styre dit job og andre ansvarsområder. Når du har identificeret dine udbrændthedstegn, er der måder at undgå et sammenbrud på:

Tal med din chef

Hvis du er i et miljø, hvor dette er muligt, så prøv at forklare, hvordan du har det og diskuter en mere overskuelig arbejdsbyrde. Kommunikation er vigtig for at skabe et sundt arbejdsmiljø.

Få nok søvn

Søvn er afgørende for god fysisk og mental sundhed. Hvis du ikke får nok søvn på grund af angst for dit job, vil det sandsynligvis føre til udbrændthed. Prioriter at få nok søvn.

Prøv en afslappende aktivitet

Yoga, meditation eller tai chi kan være gode måder at slippe stress på. Udbrændthedssymptomer kan forekomme fysisk; du kan holde fast i stress i din krop. At øve disse aktiviteter kan hjælpe dig med at slippe spændingen.

Træn Mindfulness

Dette får dig til at fokusere på dig selv internt og vide, hvordan du har det i øjeblikket. Mindfulness kan hjælpe dig med at identificere, hvornår du føler dig overvældet, og lade dig gøre status over dit følelsesmæssige velvære. Det kan også hjælpe dig med at klare udfordringer i livet og arbejdet.

Find support

At tale med betroede kolleger, venner og familie er en vigtig måde at dele, hvordan du har det, og søge hjælp. Deres støtte kan hjælpe dig med at klare stressfaktorerne i dit job. At finde en psykolog er også en god måde at diskutere dine følelser og få støtte.

Vær aktiv

At tage mindst 30 minutters motion har vist sig at have en lang række sundhedsmæssige fordele. Det er ikke kun godt for dig fysisk, men det kan også forbedre din søvnkvalitet og mentale sundhed.

Kom tilbage på sporet

Du kan nemt føle, at det er helt umuligt at komme tilbage, når du først er helt udbrændt. Hos Den Krøllede Hjerne vil vi hjælpe dig med at finde de rigtige teknikker til stresshåndtering og sørge for, at du får den helt rette behandling, så du kan få overskuddet og glæden tilbage i dit liv.

Kontakt os for en uforpligtende samtale!