Lavt selvværd og selvværd
Lavt selvværd er en problemstilling, som mange af os kender. Hvis du lider af lavt selvværd, så er der nogle aspekter af dig selv, som du ikke anser som gode nok.
Når lavt selvværd bliver et langvarigt problem, kan det have konsekvenser for vores mentale helbred. Lavt selvværd kan i værste fald blive en udløsende faktor for psykiske sygdomme. Herunder spiseforstyrrelser, depression og forskellige angstlidelser.
Her på siden kan du læse meget mere om, hvad selvværd og lavt selvværd er, og hvordan lavt selvværd kan påvirke os. Du kan ligeledes læse om, hvordan en psykolog kan hjælpe dig, og hvad du selv kan gøre.
Ønsker du en samtale?
Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.
Hvad er selvværd?
Selvværd handler om den opfattelse, vi har af os selv. – Det refererer til vores opfattelse af vores eget værd, som til gengæld påvirker til gengæld vores tanker, følelser og handlinger. Hvis du har et sundt selvværd, føler du dig generelt tryg ved, hvem du er, og accepterer dine fejl. Du vil se dig selv som værdifuld og kompetent, selv når du møder udfordringer eller fejler. Et sundt selvværd gør os således bedre i stand til at klare livets op- og nedture.
Hvis vi til gengæld har lavt selvværd, har vi tendens til at være selvkritiske og grundlæggende føle os utrygge i os selv. Vi vil oftest være sårbare overfor andres meninger, og selv små, menneskelige fejl vil kunne give anledning til svære følelser af mindreværd, frustration eller endda selvhad. Hvis vi har lavt selvværd, er vi dermed også i dårligere stand til at klare livets op- og nedture.
Hvad er årsagen til lavt selvværd?
Selvværd udvikles gennem vores livserfaringer og påvirkes af, hvordan vi bliver behandlet af andre, af vores succeser og fiaskoer, og af den måde, vi taler til os selv på. Særligt som børn er andres meninger om og behandling af os afgørende for vores udviklingen af vores selvværd. Det skyldes, at det er i barndommen, vi udvikler vores selvopfattelse og de første ideer om, hvem vi er.
Derfor begynder lavt selvværd også ofte allerede i barndommen. Her sender vores lærere, venner, familie og endda medierne positive og negative beskeder om os selv. Igennem disse beskeder opbygger vi langsomt vores selvopfattelse.
Da vi som mennesker er flokdyr og helt evolutionært har et behov for at blive accepteret og passe ind, er vi særligt på vagt overfor beskeder om, at vi ikke er gode nok. Derfor tager vi også ofte disse beskeder tæt ind til os, og vi kan have svært ved at slippe dem igen. Det betyder også, at lavt selvværd kan være svært at bryde med.
Udover at have et behov for andre menneskers accept og at passe ind, har vi som mennesker også behov for, at verden omkring os er tryg og forudsigelig. En stabil selvopfattelse er én af de ting, der kan give os denne tryghed og forudsigelighed. Så hvis vores selvopfattelse er, at vi ikke er gode nok, kan vi have tendens til ubevidst at søge bekræftelse af denne, mens beskeder der fortæller os det modsatte ikke får lov at sætte sig.
Hvordan påvirkes vi af lavt selvværd?
Lavt selvværd handler som nævnt om en opfattelse af os selv som værende ikke gode nok. Denne selvopfattelse kan have stor betydning for vores hverdagsliv; Nederlag – fx en lav karakter eller en kollegas ubetænksomme bemærkning – kan gøre os i dårligt humør og fylde hos os i flere dage. Har vi lavt selvværd kan det ligeledes holde os tilbage fra at tage chancer på fx studiet eller arbejdspladsen. På denne måde kommer vi også ubevidst til at bekræfte overfor os selv, at vi er dårligere end alle andre.
Har vi lavt selvværd kan vi også have tendens til at behandle os selv dårligt. Måske vi ikke tager os så godt af os selv, som vi burde. Eller måske vi ikke altid lytter til de behov, vi mærker. Dette kan også have betydning for andres opfattelse af os: Du kan måske opleve, at andre udnytter dig eller behandler dig dårligt. Dette skyldes ofte, at vi ikke formår at få sat grænser for andre, hvis vi har lavt selvværd. Endnu engang bliver det en ond, selvforstærkende cirkel, da dét at blive behandlet dårligt af andre, ofte taler direkte ind i det lave selvværd.
9 tegn på dårligt selvværd
Nedenfor beskrives ni tegn på dårligt selvværd, som kan være værd at holde øje med. At forstå hvordan lavt selvværd ser ud, er første skridt hen imod at ændre det.
- Svært ved at prioritere egne behov, ønsker og følelser. – Det kan være særligt fremtrædende i forbindelse med, hvis andre ønsker eller vil noget andet end os.
- Siger ”undskyld” eller føler sig skyldig i dagligdags aktiviteter. – Fx a føle sig skyldig for ting som at bruge for meget plads eller undskylde for ting, som vi ikke har nogen kontrol over eller ansvar for.
- Undlade at tage initiativ. – Have en tendens til af følge med på hvad andre gør, siger eller har på.
- Ikke føle sig fortjent til at få ”mere”. – Det kan føre til dårlige forhold, dårlige eller lavt betalte jobs og en overordnet dårlig levestandard.
- Svært ved at træffe beslutninger. – Og efter at have truffet dem, svært ved at stå ved dem.
- Ingen grænser. – Som kan føre til at vi lader andre behandle os dårligt.
- Overdrevent gøre ting for eller købe gaver til andre. – Endda til dem, der ikke sætter pris på det, for at føle os ønskede og anerkendte.
- Negativ selvopfattelse. – Tror ikke at af andre vil acceptere os for dem, vi er.
- Kritisk og grov indre dialog. – Som at tale hårdt til os selv og blive ved med negativ selv-snak.
Hvordan kan vi udvikle et sundt selvværd
Der er flere ting, vi kan gøre for at udvikle et sundere selvværd. Èn øvelse består i, at du øver dig i at identificere negative tanker, du kan have om dig selv. Det kunne for eksempel være, at du er “for dum” til at søge nyt job, eller at “ingen bryder sig om mig”.
Prøv at skrive de negative tanker, du finder frem til ned på et stykke papir eller i en dagbog. Brug også noget tid på at reflektere over og nedskrive, hvornår disse tanker først opstod.
Herefter skal du for hver negativ tanke om dig selv finde mindst ét (og gerne tre) modbevis til tanken. Et modbevis til tanken om, at “ingen bryder sig om mig” kunne for eksempel være “min søster ringer være uge og spørger mig til råds”.
Ved at udfordre vores negative tanker på denne måde, kan vi langsomt begynde at opbygge en mere realistisk og nuanceret oplevelse af os selv.
Flere tips til at udvikle sundt selvværd:
Anerkend hvad du er god til
Vi er alle gode til et eller andet. Uanset om det er madlavning, synge, lægge puslespil eller være en god ven. Vi har også en tilbøjelighed til at nyde det, vi er gode til. Så gør det og kom i bedre humør.
Opbyg positive relationer
Hvis der er bestemte personer, der får dig til at føle mindreværd, så prøv at bruge mindre tid sammen med dem. Du kan også prøve at fortælle dem, hvordan de påvirker dig, og hvad du kunne have brug for fra dem.
Prøv også at bygge bedre relationer med personer, der er gode for dig og som synes om dig.
Vær god ved dig selv
Vær god ved dig selv på de tidspunkter, hvor du er meget selvkritisk. Tænk på, hvad du ville sige til en ven i din situation. Vi giver meget ofte bedre råd til andre end til os selv.
Lær at være selvhævdende
At være selvhævdende er at respektere andres meninger og behov og forvente det samme fra dem. Hvis du kender nogen med et sundt selvværd, kan du prøve at observere, hvordan de gør det.
Det går ikke ud på, at du skal være nogen, du ikke er. Det går ud på at få nogle ideer fra folk, du ser op til.
Begynd på at sige “nej”
Personer med lavt selvværd føler ofte, at de er nødt til at sige ja til andre, selvom de ikke har lyst. Risikoen er, at du overskrider dine egne grænser, bliver overbebyrdet eller deprimeret.
Giv dig selv en udfordring
Vi føler os alle nervøse og bange for at gøre ting engang imellem. Men personer med et sundt selvværd lader ikke disse følelser stoppe dem fra at prøve nye ting eller lade sig udfordre.
Sæt dig selv et mål som at løbe et 5 km løb, deltage i en yoga-klasse eller i et socialt arrangement. At opnå dette mål vil hjælpe dig med at øge dit selvværd og bevise overfor dig selv, at de negative tanker kun er tanker. – Du kan mere, end du tror.
Ønsker du endnu flere tips til at forbedre dit selvværd, findes der nogle lige her.
Få hjælp til lavt selvværd hos en psykolog
Hvis du har svært ved at få vendt det lave selvværd på egen hånd, er du meget velkommen til at kontakte os og starte et forløb hos en af vores psykologer.
Vores psykologer kan give dig en række værktøjer og øvelser til at opnå større selvkærlighed og selvværd. Vores psykologer vil gennem samtaleterapi ligeledes kunne hjælpe dig med at identificere, hvor det lave selvværd kommer fra. Dertil vil vi udforske muligheder for at udfordre det lave selvværd. Tøv ikke med at kontakte os helt uforpligtende på enten mail: denkroelledehjerne@protonmail.com eller telefon: 60 66 12 24.
Du kan også booke tid hos os direkte via knappen nedenfor.