psykolog Lyngby
Pårørende til depression – Sådan hjælper du en, du står tæt

Pårørende eller kæreste til en med depression

Hvordan hjælper man en med depression?

Depression er en af de mest udbredte psykiske lidelser i Danmark, og det er derfor en lidelse mange har inde på livet; hvis ikke hos dem selv, så hos et familiemedlem eller hos din kæreste eller partner.

Hvis din kæreste, familiemedlem eller ven har en depression, så kan det være svært som pårørende at vide, hvordan man skal forholde sig, og hvad man kan gøre for at hjælpe.

Få viden

Det første, som du kan gøre, er selv at få mere viden om depression og de symptomer, der typisk er til stede. Du kan se de mest almindelige symptomer på depression her. Du kan læse mere om depression hos Sundhed.dk.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

At vide mere om lidelsen kan hjælpe dig til at forstå, hvad din kæreste, kone, mand, ven eller familiemedlem går igennem, og sætte nogle ord på, hvad de oplever. Det er vigtigt at huske, at det er en lidelse og ikke noget, som personen med depression gør for at få opmærksomhed. Derfor har det den modsatte effekt at sige til personen med depression, at vedkommende skal tage sig sammen eller komme videre. Vær i stedet nysgerrig på hans eller hendes livsverden.

Reager

Det kan være rigtig svært at vide, hvordan du forholder dig til en depressiv person, og hvordan du sikrer dig, at du kan gøre det rigtige for dem.

Noget af det bedste, som du kan gøre, er at reagere og tilbyde vedkommende kontakt. Lyt til personen og behovene, da det er meget forskelligt fra person til person, hvordan vedkommende ønsker at takle det.
Nogle vil have behov for at snakke om deres tilstand, og hvordan de har det, mens andre vil foretrække at tale om noget helt andet eller måske har behov for distraktion.

Hvis du er i tvivl, så spørg – det hjælper personen med depression til at vide, at de ikke står alene.

    Støtte til behandling

    Behandling hos en psykolog kan være med til at afkorte sygdomsforløbet og forhindre kronisk depression. Derfor er støtte til behandling noget af det bedste, du kan gøre som pårørende til et menneske med depression. Støt vedkommende i at tage kontakt, hjælp vedkommende til at komme i behandling, og tal med vedkommende om forløbet, hvis der er et ønske om dette.

    Hvis en, som du holder af, lider af depression, så er du som pårørende meget velkommen til at kontakte Den Krøllede Hjerne her. Vi er klar til at tage en uforpligtende samtale om situationen. Kontakt vores psykolog Lyngby og psykolog Frederiksberg her på siden