psykolog Lyngby
Depression symptomer

Depression symptomer – Tegn på depression du ikke må ignorere

Tror du at du måske har en depression? Her er nogle af de symptomer og tegn på depression, du skal kigge efter – og tips til, hvordan du får hjælp.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad er depression?

At føle sig ked af det og ”nede” en gang imellem er en hel naturlig del af livet, men når følelser som håbløshed og fortvivlelse tager over og ikke bare går væk, så har du måske en depression. En depression ændrer hvordan du tænker, føler og fungerer i det daglige. Der er også en del fysiske symptomer. Den kan forstyrre din evne til at arbejde, studere, spise, sove og nyde livet. Bare det at komme igennem dagen kan være overvældende.

Mens nogle beskriver en depression som at ”leve i et sort hul” eller en følelse af en forestående undergang, så føler andre sig livløse, tomme og apatiske. Og især mænd kan føle sig vrede og rastløse. Men uanset hvordan du føler det, så er det en tilstand, der ikke må ignoreres, men skal behandles.

Uanset hvor hjælpeløs du føler det, så kan du få det bedre. Ved at forstå årsagerne og genkende de forskellige symptomer og typer af depression, kan du tage de første skridt til at få det bedre og overvinde problemet.

På Sundhed.dk kan du læse mere om, hvad depression er.

Tegn og symptomer

En depression varierer fra person til person, men der er nogle fælles tegn og symptomer. Det er vigtigt at huske, at disse symptomer kan være en hel normal del af livet. Men jo flere symptomer du har, jo stærkere de er og jo længere de har varet – desto mere sandsynligt er det, at du har en depression.

10 almindelige depressionssymptomer

  1. Følelse af hjælpeløshed og håbløshed. Et dystert udsyn – intet vil nogensinde blive bedre og der er intet, du kan gøre for at forbedre din situation.
  2. Ingen interesse i daglige aktiviteter. Du er ligeglad med tidligere interesser eller hobbier, social aktiviteter eller sex. Du har tabt evnen til at føle glæde og nyde livet.
  3. Ændringer i appetit eller vægt. Du har enten tabt dig eller taget på – mere end 5% på en måned.
  4. Søvnændringer. Enten søvnløshed, især vågne meget tidligt, eller sove for meget.
  5. Vrede og irritabilitet. Du føler dig ophidset, rastløs eller endda voldelig. Dit toleranceniveau er lavt, din lunte er kort og alt og alle går dig på nerverne.
  6. Tab af energi. Du føler dig træt, slatten og fysisk drænet. Hele din krop føles tung og selv små ting er udmattende og tager lang tid at færdiggøre.
  7. Selvhad. Stærke følelser af værdiløshed eller skyld. Du kritiserer dig selv hårdt for det du opfatter som fejl og mangler.
  8. Hensynsløs opførsel. Du prøver at flygte ved stofmisbrug, gambling, hensynsløs kørsel eller farlig sport.
  9. Koncentrationsproblemer. Du har problemer med at fokusere, tage beslutninger eller huske ting.
  10. Uforklarlige smerter. Du oplever en stigning af fysiske problemer som hovedpine, rygproblemer, ømme muskler og maveproblemer.

Forbindelsen mellem depressionssymptomer og angst

Depression og angst kommer muligvis fra den samme biologiske sårbarhed, som forklarer hvorfor de ofte går hånd i hånd. Da angst gør depression værre (og vice versa), er det vigtigt at søge behandling for begge tilstande.

Er det depression eller en bipolar lidelse?

Bipolar – også kendt som maniodepressiv – involverer voldsomme skift i humør, tankegang og opførsel. Men da den ligner en depression, når den er lettest, bliver den ofte overset og ikke diagnosticeret.

Det kan være et stort problem, da det at tage antidepressiver for en bipolar lidelse kan gøre lidelsen værre. Så hvis du også har gennemgået faser med overdreven eufori, mindsket behov for søvn, tankemylder og impulsiv opførsel, så bør du se en psykolog.

Depression og risiko for selvmord

Depression er en alvorlig risikofaktor for selvmord. Dyb fortvivlelse og håbløshed kan få selvmord til at virke som den eneste udvej. Hvis du har en kæreste med depression, så tag snak om selvmord seriøst og vær på udkig efter følgende tegn:

 • Tale om selvmord eller skade på en selv
 • Udtrykker stærke følelser om håbløshed eller at være fanget
 • En unormal fokus på døden eller det at dø
 • Opfører sig hensynsløst som hvis de gerne vil dø (f.eks. kører over for rødt)
 • Ringer til eller besøger folk for at sige farvel
 • Ordner papirer og andet – f.eks. giver ting væk
 • Siger ting som ”alle får det bedre uden mig” eller ”jeg gider ikke mere”
 • Et pludseligt skifte fra at være meget langt nede til at opføre sig roligt og glad

Hvis du tror at en ven eller familiemedlem overvejer selvmord, så søg hjælp med det samme. At tale åbent om det kan redde liv.

  Hvad er DID?

  Hvordan depression ændrer sig med køn og alder

  Depression varierer en del afhængig af alder og køn med symptomer, der er anderledes for mænd end for kvinder og unge i forhold til ældre.

  Mænd

  Depressive mænd er mindre tilbøjelige til at anerkende følelser som selvhad og håbløshed. I stedet brokker de sig over træthed, irritabilitet, søvnproblemer og manglende interesse i arbejde og hobby. De er også mere tilbøjelige til at opleve symptomer som vrede, aggressivitet, hensynsløs opførsel og stof- eller alkoholmisbrug.

  Kvinder

  Kvinder er mere tilbøjelige til at opleve symptomer som at føle skyld, sove for meget, spise for meget og tage på. Depression hos kvinder påvirkes også af hormonelle faktorer som menstruation, graviditet og overgangsalder. Faktisk får en ud af syv kvinder en fødselsdepression efter en fødsel.

  Teenagere

  Irritabilitet, vrede og uro er ofte de fremherskende symptomer hos teenagere – ikke tristhed. De klager måske også over hovedpine, mavepine eller andre fysiske smerter.

  Ældre

  Ældre har en tendens til at opleve flere fysiske symptomer end de følelsesmæssige. Det kan være træthed, uforklarlige smerter eller hukommelsesproblemer. De ignorerer måske også deres personlige fremtoning og stopper med at tage kritisk medicin.

   Typer af depression

   Depression kommer i mange afskygninger og former. Selv at konstatere om tilstanden er mild, moderat eller svær kan være vanskeligt, så kendskabet til den type, du måske har, er vigtig for at kontrollere dine symptomer og få den mest effektive behandling.

   Mild og moderat depression

   Dette er de mest almindelige typer. Symptomerne ved en mild depression kan forstyrre din hverdag og frarøve dig glæde og motivation. Disse symptomer forstærkes ved en moderat depression og kan føre til en oplevelse af mindre selvværd og selvtillid.

   Dystymi (vedvarende mild depression)

   Dystymi er en kronisk mild depression. De fleste dage er du nedtrykt, men du har også perioder med et normalt humør. Symptomerne er ikke så kraftige som ved en moderat eller svær depression, men de er til gengæld vedvarende (mindst to år).

   Nogle personer oplever også depressive episoder udover deres dystymi – det kaldes også for en ”dobbelt depression”.

   Hvis du lider af dystymi føler du måske, at du altid har været deprimeret. Eller du tænker, at dit konstante dårlige humør bare er ”sådan du er”.

   Det er mange af de samme symptomer man ser ved dystymi, som man ser ved andre affektive lidelser, men de er mildere og kan ofte anses som en del af ens personlighedsstruktur. Denne personlighedsstruktur vil være karakteriseret af udmattelse, mindre energi end andre, håbløshed, problemer med koncentration og igangsættelse samt generel følelse af tristhed, søvnproblemer og lavt selvværd.

   Der kan være adskillige bagvedliggende faktorer, som kan forklare dystymi. Som regel er dystymi et udtryk for, at man har vanskeligheder med at sætte ord på sine behov, mærke sine egne grænser eller have god kontakt til ens følelsesliv. Hvis man således er vred over noget, så vil det hos personen med dystymi ofte komme til udtryk ved, at man i stedet for at agere på vreden bliver håbløs, opgiven og tilbagetrukken. Sammen med en psykolog er det heldigvis muligt at ændre dette mønster og få skabt et liv, som er godt og meningsfuldt.

   Dystymi er en kompleks lidelse, og man skal differentialdiagnostisk være opmærksom på, om der ikke snarere er tale om en personlighedsforstyrrelse.

   Svær eller klinisk depression

   En svær depression er meget mindre almindelig end en mild eller moderat og er karakteriseret ved alvorlige, ubarmhjertige symptomer.

   Hvis den ikke behandles, tager den normalt mindst 6 måneder. Nogle oplever det kun en gang, men en svær depression kan være en gentagen tilstand.

   Det er ikke sikkert, at du oplever alle symptomerne, og selvom du oplever nogle af de overstående symptomer, så er det ikke ensbetydende med, at du har en depression. Det er derfor en god idé at tale med en fagperson om de symptomer, som du oplever. En psykolog kan hjælpe dig med at få den rette behandling, og kan hjælpe med at forkorte depressionsforløbet.

   Se også Sundhed.dk her.

   Hvis du kan genkende ovenstående symptomer, eller ønsker at få en uforpligtende snak, så er du meget velkommen til at kontakte os her. Kontakt vores psykolog Lyngby og psykolog Frederiksberg her på siden. Er du interesseret i en online psykolog, så se mere her.