psykolog Lyngby
Fødselsdepression mænd

Fædre får også fødselsdepression

Hyppige forstyrrelser om natten. Bøvl, der tilsyneladende ikke kan dulmes. Omlægningen af ​​dine dage for at passe på en helt ny babys konstante behov. Det hele kan indhente enhver ny forælder – også fædre.

Mens vi typisk forbinder “baby blues” og fødselsdepression med kvinder, kan nybagte fædre også opleve alvorlige humørsvingninger efter at have fået en baby hjem.

Faktisk er fødselsdepression hos mænd ret almindeligt og omkring 10% af alle fædre bliver deprimerede før eller lige efter deres baby er født.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Fødselsdepression blandt mænd er især almindeligt tre til seks måneder efter fødslen, med så mange som hver fjerde far, der oplever symptomer.

Årsagen er delvis biologisk. Kvinders hormoner ændrer sig meget under og efter graviditeten. Men der er tegn på, at fædre også oplever reelle ændringer i deres hormonniveauer, efter en baby er født.

Og masser af ikke-hormonelle faktorer spiller også ind:

Én plus én … plus én: Mænd kan være vant til at være i fokus for deres partners opmærksomhed. Det ændrer sig, når en baby kommer ind i ligningen. Mødre har en tendens til at knytte sig hurtigt til barnet. En far knytter sig til et barn på forskellige måder, og det kan tage et stykke tid. I mellemtiden kan manden føle sig som et tredje hjul.

Forsørgerpres: En nybagt far kan føle et intenst pres for at skulle sørge for familieforøgelsen, hvilket kan øge stress omkring økonomi og karriere.

Skyldfølelse: Der er en kulturel forventning om, at nye fædre skal være lykkelige ud over alle grænser. Hvis de ikke helt føler det endnu, kan de føle sig skyldige oven i alt andet.

Får det bare ikke: De fleste nybagte forældre får så lidt søvn – og så lidt sex – at de måske begynder at undre sig over, hvorfor de har en seng. Mangel på begge kan påvirke dit humør.

Mænd og fødselsdepression – Kend tegnene

Symptomer på depression kan se forskellige ud hos mænd og kvinder. Nogle af de mere almindelige tegn hos mænd omfatter:

 • Vrede, irritabilitet eller aggression.
 • Tab af interesse for arbejde eller yndlingsaktiviteter.
 • Arbejder hele tiden.
 • Handler fjernt eller trækker sig tilbage fra familie og venner.
 • Føler sig frustreret, modløs eller kynisk.
 • Føler sig trist, håbløs eller overvældet.

Mænd, der har en historie med depression, kan have større risiko for fødselsdepression også. Det samme er nybagte fædre, hvis partnere også har efterfødselssymptomer.

Hjælp til faderlig fødselsdepression

Desværre griner mange mænd af tanken om faderlig fødselsdepression. Og selvom de accepterer, at det er den ægte vare, indrømmer de måske ikke, at det påvirker dem.

Men der er intet skammeligt ved fødselsdepression. Faderskab er et stort nyt job, med lange arbejdstider og ingen løn, og samfundet gør ikke meget for at støtte mænd i denne rolle.

For at bevare et positivt humør, når du er midt i det nye faderskab, anbefales det, at du fokuserer på de grundlæggende egenomsorgsprincipper:

 • Spis godt.
 • Dyrk motion.
 • Hvil (ja, vi ved det, men tag en lur, når du kan få en).
 • Undgå at drikke, at spille hasardspil eller anden hensynsløs adfærd.
 • Tal om dine følelser – uanset om det er med din partner, forælder, søskende eller ven (eller enhver, der vil lytte uden at dømme).

Det tager tid at tilpasse sig en ny baby. Det er normalt, at dit humør er lidt stenet i processen. Men hvis dine symptomer varer mere end to til tre uger, så overvej hjælp fra en psykolog.

At bede om hjælp betyder ikke, at du er hjælpeløs. Det betyder, at du gør, hvad du skal gøre, så du kan være den bedste partner – og bedste far.

Hvis du kan genkende ovenstående symptomer, eller ønsker at få en uforpligtende snak, så er du meget velkommen til at kontakte os her. Vi har kontor både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.