psykolog Lyngby

Vystopi

Vystopi – Symptomer og behandling

Hvad er vystopi?

Vystopi er en betegnelse, som den australske psykolog og veganer Clare Mann har introduceret. Ordet er en sammentrækning af ordene veganer og dystopi (forestillingen om en meget dyster fremtid) og beskriver den afmagt og fortvivlelse, som et menneske med vegansk livsførelse kan føle i forhold til fremtiden for dyrs velfærd. En undersøgelse viser, at op til 83% af veganere oplever vystopi.

Afmagten kan være så påtrængende, at det udvikler sig til depression og at det dermed bliver en hæmsko for at have et godt liv. Det er godt at søge hjælp før depressionen bider sig fast – og heldigvis er der hjælp at hente. 

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Vystopi er kendetegnet ved at være knyttet til en global problematik, som den enkelte for sig selv kan gøre meget lidt ved – og derved ”bor” problemet uden for den ramte. Det forstærker en følelse af håbløshed. Den håbløshed kan man heldigvis arbejde med hos en psykolog. I det arbejde er ambitionen ikke – nødvendigvis – at fjerne smerten, for den er knyttet til en kærlighed til dyrene. Det handler oftere om at finde måder at mindske den og leve med den på. For de fleste med det, som også kaldes veganerdepression, hjælper det at engagere sig i fællesskaber, som arbejder for en lysere fremtid. Det vender vi tilbage til.

Stærk vystopi er kendetegnet ved, at man er grebet af medlidelse med dyrene. Forskellen mellem medlidelse og medfølelse er, at medlidelse er en 1:1 indlevelse med andres lidelse, og det er selvsagt stærkt pinefuldt. Medfølelse (eller “compassion”), derimod, er defineret som en aktiv tilstand, som både rummer medlidelse – den emotionelle komponent –  og et stærkt ønske om at mindske lidelsen. Her kommer et element af fornuft og en lille sund distance i spil, sådan så den ramte ikke drukner i følelserne. Der frigøres energi til at forholde sig aktivt. Handleaspektet er afgørende i forbindelse med vystopi; carnisme sidder indtil videre tungt på tronen og der skal aktivisme til for at skabe forandring. For mange veganere er det afgørende for mental trivsel at deltage i fællesskaber, hvor man kæmper sammen. Det er det, vi kalder ”aktivt håb”.

 

pige med agorafobi og angst for åbne pladser

Vystopi behandling og compassion-fokuseret terapi (CFT)

I behandlingen af vystopi er det vigtigt at psykologen er opmærksom på, at vystopi ikke er en sygdom, men en reaktion på ”en syg verden”. For en veganer vil det ofte være afgørende, at den der hjælper, forstår dette til fulde og mange foretrækker at tale med en psykolog, som selv er veganer. Hos Den Krøllede Hjerne kan vi tilbyde netop dét. Dog er der al grund til at stole på, at enhver psykolog kan sætte sig i dit sted.

Der er endnu ikke udviklet en specifik metode i behandling af vystopi. I arbejdet vil psykologen typisk inddrage elementer fra forskellige områder såsom: sorgarbejde, traumehåndtering, neuroaffektiv metode (hjælp til følelsesregulering), færdighedstræning, depressionsbehandling, eksistentiel psykologi og træning i selvmedfølelse, hvilket vi har i fokus hos Den Krøllede Hjerne (Compassion-fokuset terapi, CFT). I CFT inviterer psykologen til, at den forpinte veganer giver sig selv den samme type medfølelse, som vedkommende har med dyr. Forskning viser, at self-compassion skaber mere sindsro og psykisk trivsel i mødet med livets barske realiteter.

Compassion-metoden er struktureret og bygger på viden om hjernens udvikling, som psykologen vil indvie dig i. Et terapeutisk forløb vil tidligt i forløbet introducere konkrete udsagn, som opøver en medfølende grundattitude. Udsagnene kan se sådan her ud og kan også trænes på egen hånd (prøv det derhjemme i en stemning af selvvenlighed. Du kan evt lægge hånden på hjerte):

 

  1. ”Dyrs lidelser føles ubærligt. Det er okay at jeg har det sådan.”
  2. ”Rigtig mange mennesker har det ligesom mig, jeg er ikke alene i oplevelsen”
  3. ”Fordi lidelserne er uden for min kontrol, opleves smerten ekstra fortvivlende og svær at tage pause fra. Jeg fortjener medfølelse, for dét er hårdt”.
  4. ”Smerten hverken kan eller skal forsvinde, men det er okay at tage pauser fra den. Alle levende væsener fortjener et godt liv, inklusiv mig”.

 

Udsagn som disse giver anledning til en proces, hvor samtalen kan bevæge sig mange steder hen. Veganere er jo lige så forskellige som alle andre og nogle gange knytter der sig andre problematikker til den indre tilstand. Der kan være faktorer gennem opvæksten, som giver en øget sårbarhed over for andres smerte. Her taler vi om en nedsat modstandskraft, som kan gøre det udfordrende at regulere sine følelser og at rejse sig når noget slår én ud (såsom de evige dårlige nyheder). Hvis du genkender kobling af vystopi og en generel sårbarhed, er den gode nyhed, at man kan træne følelsesregulering og modstandskraft. På den måde trækker empatien med dyrs smerte færre veksler på humøret og overskuddet.

Hvad er agorafobi - Læs mere om symptomer på og behandling af agorafobi her.

Nogen er udstyret med stærkt tunede antenner over for andres lidelser – det kaldes nogle gange at være empat, eller særligt sensitiv. Et forløb hos en psykolog har hverken et mål eller et ønske om at fjerne evnen til empati. Det handler i højere grad om at øve sig i at give empatien ”tøj på”, sådan så den lidelse, man opfanger, ikke river alt for meget i hjertet. Det handler også om at øve evnen og villigheden til at være empatisk med sig selv. Det er nemlig ofte lettere at give medfølelse til andre end til sig selv.

Veganere oplever ofte at møde manglende forståelse og respekt for deres livssyn og deres smerte. Det kan for nogen være svært at have tætte forhold med ikke-veganere. I det hele taget er det interpersonelle ofte svært og det bidrager til mismodet. Her kan man arbejde med kommunikation og forholdemåder – veganisme behøver ikke føre til kollaps i relationer.

Kontakt

Hvis du ønsker et forløb hos os, eller hvis du har spørgsmål, er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Du kan kontakte os på mail: denkroelledehjerne@protonmail.com eller telefonisk: (+45) 60 66 12 24. Du kan også booke tid hos os via knappen nedenfor.

Vi har klinikker på både Frederiksberg, i Lyngby og Hillerød, ligesom at vi tilbyder online terapi.

Vi sørger altid for at have kort ventetid på både udredninger og opstart af terapiforløb.