psykolog Lyngby
Stress symptomer

Tegn og symptomer på for meget stress

Har du en formodning om, at du har stress? Tag testen her: https://www.mymentalhealth.guide/get-tested/perceived-stress-scale-pss

Husk, at en test ikke kan erstatte en professionel vurdering foretaget af en psykolog eller psykiater.

Selvom stress ofte bliver omtalt som en folkesygdom, så er stress ikke defineret som en sygdom, men som en belastningstilstand. Som navnet antyder, så kan stress være med til at belaste kroppen på en måde, der fører til sygdomme, og det er derfor vigtigt, at man tager stress alvorligt. Og kender de mest almindelige stress symptomer, så man kan reagere på dem.

Kortvarig stress er dog ikke farligt for kroppen. Det er således først, når der er tale om en længerevarende periode af belastning, at du skal overveje at søge hjælp.

Hvad er stress?

Stress kan defineres som følelsen af ​​at være overvældet eller ude af stand til at klare mentalt eller følelsesmæssigt pres. Det kan have psykiske og fysiske konsekvenser.

På et eller andet tidspunkt håndterer de fleste følelser af stress. Faktisk fandt en undersøgelse fra 2015, at 59 % af voksne rapporterede at opleve høje niveauer af opfattet stress.

Stress, som er en følelse af at blive overvældet af mentalt eller følelsesmæssigt pres, er et meget almindeligt problem.

Symptomer på stress

Der findes mange forskellige tegn og symptomer på stress. Du kan føle dig:

 • Irritabel, vred, utålmodig eller afviklet
 • Overbebyrdet eller overvældet
 • Angst, nervøs eller bange
 • Som om dine tanker raser og du ikke kan slukke
 • Ude af stand til at nyde dig selv
 • Deprimeret
 • Uinteresseret i livet
 • Som om du har mistet din sans for humor
 • En følelse af frygt
 • Bekymret eller anspændt
 • Forsømt eller ensom
 • Eksisterende psykiske problemer bliver værre

Nogle af disse er uddybet nedenfor.

Nedsat energi og søvnløshed

Langvarig stress kan forårsage kronisk træthed og forstyrrelser i søvnen, hvilket kan resultere i nedsat energiniveau.

For eksempel fandt en nylig undersøgelse af mere end 7.000 arbejdende voksne, at træthed var “betydeligt forbundet” med arbejdsrelateret stress.

Stress kan også forstyrre søvnen og forårsage søvnløshed, hvilket kan føre til lav energi.

En undersøgelse fra 2018 offentliggjort i Journal of Sleep Research viste, at “stressrelateret bekymring og tomgang” kan føre til forstyrret søvn og i sidste ende risikoen for at udvikle søvnløshed.

En anden undersøgelse med 2.316 deltagere viste, at eksponering for stress var forbundet med en øget risiko for søvnløshed.

Begge disse undersøgelser fokuserer på søvnreaktivitet, eller i hvilken grad stress påvirker evnen til at falde i søvn eller forblive i søvn.

Selvom det er tydeligt, at stress kan forstyrre søvnen, er det ikke alle, der oplever stress, eller som går igennem en stressende tid, der vil håndtere søvnløshed eller søvnforstyrrelser.

Ændringer i libido

Mange mennesker oplever ændringer i deres sexlyst i stressede perioder. En lille undersøgelse evaluerede stressniveauet hos 30 kvinder og målte derefter deres seksuelle ophidselse, mens de så en erotisk film. Dem med høje niveauer af kronisk stress oplevede mindre seksuel ophidselse sammenlignet med dem med lavere stressniveauer.

En meget nyere undersøgelse offentliggjort i 2021 om virkningen af ​​COVID-19-pandemien på kvinders reproduktive sundhed viste, at 45 % af de over 1.000 adspurgte kvinder rapporterede en reduceret libido på grund af stress.

Depression

Nogle undersøgelser tyder på, at kronisk stress kan være forbundet med depression og depressive episoder. En undersøgelse af 816 kvinder med svær depression viste, at begyndelsen af depression var signifikant forbundet med både akut og kronisk stress.

En anden undersøgelse viste, at høje niveauer af stress var forbundet med begyndelsen af svær depression hos unge.

Derudover fremhævede en gennemgang fra 2018 sammenhængen mellem depression og oplevelsen af kronisk eller uundgåelig stress.

Fysiske påvirkninger af stress på kroppen

De hormoner, som vores krop producerer for at reagere på stressende situationer, kan have mange fysiske tegn, der kan omfatte:

 • Åndedrætsbesvær
 • Angstanfald
 • Sløret syn eller ømme øjne
 • Søvnproblemer
 • Træthed
 • Muskelsmerter og hovedpine
 • Brystsmerter og højt blodtryk
 • Fordøjelsesbesvær eller halsbrand
 • Forstoppelse eller diarré
 • Føler sig syg, svimmel eller besvimer
 • Pludselig vægtøgning eller vægttab
 • Udvikling af udslæt eller kløende hud
 • Svedende
 • Ændringer i din menstruation eller menstruationscyklus
 • Eksisterende fysiske helbredsproblemer bliver værre

Akne

Nogle undersøgelser har fundet ud af, at højere niveauer af stress er forbundet med øgede anfald af akne. En grund til dette kan være, at når nogle mennesker føler sig stressede, har de en tendens til at røre ved deres ansigter oftere. Dette kan sprede bakterier og bidrage til udviklingen af ​​akne.

Flere undersøgelser har også bekræftet, at akne kan være forbundet med højere niveauer af stress. En lille undersøgelse målte sværhedsgraden af ​​akne hos 22 universitetsstuderende før og under en eksamen. Før eksamen, hvor stress steg, blev akne mere alvorlig.

En anden undersøgelse af 94 teenagere fandt, at højere stressniveauer var forbundet med værre akne, især hos drenge.

Disse undersøgelser viser en sammenhæng, men de tager ikke højde for andre faktorer, der kan være involveret. Yderligere forskning er nødvendig for at se på sammenhængen mellem akne og stress.

Hovedpine

Mange undersøgelser har fundet ud af, at stress kan bidrage til hovedpine, en tilstand karakteriseret ved smerter i hoved-, ansigts- eller nakkeregionen. En undersøgelse fra 2015 viste, at øget stressintensitet var forbundet med en stigning i antallet af hovedpinedage pr. måned.

En anden undersøgelse undersøgte 172 militærtjenestemedlemmer på en hovedpineklinik og fandt ud af, at 67 % rapporterede, at deres hovedpine var udløst af stress, hvilket gør det til den næstmest almindelige hovedpineudløser.

En mindre undersøgelse fra 2020 viste også, at stress kan være en drivende faktor i spændingshovedpine.

Kronisk smerte

Smerter er en almindelig klage, der kan skyldes øgede niveauer af stress. Nogle undersøgelser har fundet ud af, at kroniske smerter kan være forbundet med højere niveauer af stress samt øgede niveauer af kortisol, som er kroppens vigtigste stresshormon.

For eksempel sammenlignede en meget lille undersøgelse mennesker med kroniske rygsmerter med en kontrolgruppe. Det fandt, at personer med kroniske smerter havde højere niveauer af kortisol.

En anden undersøgelse viste, at personer med kroniske smerter havde højere niveauer af kortisol i deres hår, hvilket undersøgelsen beskrev som en ny indikator for langvarig stress.

Husk, at disse undersøgelser viser en sammenhæng, men ser ikke på andre faktorer, der kan være involveret.

Hyppig sygdom

Hvis du føler, at du konstant kæmper mod et tilfælde af forkølelse eller anden sygdom, kan det være et stress symptom.

Stress kan påvirke dit immunsystem. Undersøgelser viser, at højere stressniveauer er forbundet med øget modtagelighed for infektion.

I en undersøgelse fik 116 ældre voksne influenzavaccinen. Dem med kronisk stress viste sig at have et svækket immunrespons på vaccinen, hvilket indikerer, at stress kan være forbundet med nedsat immunitet.

Tilsvarende viste en undersøgelse, der kiggede på 27 andre undersøgelser, at stress var forbundet med øget modtagelighed for at udvikle en øvre luftvejsinfektion.

Stress er dog kun en brik i puslespillet, når det kommer til immunforsvaret. Et svækket immunsystem kan også være resultatet af andre faktorer.

Fordøjelsesproblemer

Nogle undersøgelser har fundet ud af, at stress kan være forbundet med fordøjelsesproblemer, såsom forstoppelse, halsbrand, diarré samt andre fordøjelsesforstyrrelser.

For eksempel fandt en ældre undersøgelse fra 2010, der fokuserede på 2.699 børn, at eksponering for stressende begivenheder var forbundet med øget forstoppelse.

Stress kan især påvirke dem med fordøjelsesforstyrrelser såsom irritabel tyktarm eller inflammatorisk tarmsygdom.

En analyse af 18 undersøgelser, der undersøgte stressens rolle på inflammatorisk tarmsygdom viste, at 72 % af undersøgelserne fandt en sammenhæng mellem stress og negative kliniske resultater og symptomresultater.

En undersøgelse fra 2017 fremhæver også den direkte forbindelse mellem stress og symptomer på tarmproblemer og siger, at stress spiller “en stor rolle” i manifestationen og forværringen af ​​fordøjelsessymptomer.

Husk, at mange andre faktorer kan forårsage fordøjelsesproblemer, såsom kost, bakterier, infektioner, visse medikamenter og mere.

Ændringer i appetit og vægtøgning

Ændringer i appetit er almindelige i perioder med stress. Når du føler dig stresset, kan du opleve, at du slet ikke har appetit eller overspiser uden at bemærke det.

En lille undersøgelse fra 2006 af 272 kvindelige universitetsstuderende viste, at 81 procent rapporterede, at de oplevede ændringer i appetit, når de var stressede, og 62 procent anførte, at de havde en stigning i appetitten.

Ændringer i appetit kan også forårsage udsving i vægten i stressede perioder. For eksempel fandt en undersøgelse, der involverede 1.355 mennesker i USA, at stress var forbundet med vægtøgning hos voksne, der allerede lever med overvægt.

En tredje undersøgelse fra 2017 viste, at personer med højere kortisol- og insulinniveauer og højere niveauer af kronisk stress var mere tilbøjelige til at tage på i vægt i fremtiden.

Mens disse undersøgelser viser en sammenhæng mellem stress og ændringer i appetit eller vægt, er der behov for flere undersøgelser for at forstå andre mulige faktorer, der er involveret, og hvordan stress påvirker forskellige mennesker.

Hurtigt hjerteslag

Flere undersøgelser har vist, at høje stressniveauer kan forårsage en hurtig hjerterytme eller puls. Stressende begivenheder eller opgaver kan også øge pulsen.

I en lignende undersøgelse fra 2001 viste det sig ved at udsætte 87 elever for en stressende opgave at øge puls og blodtryk. Interessant nok hjalp afspilning af afslappende musik under opgaven faktisk med at forhindre disse ændringer.

En stressende begivenhed får din krop til at frigive adrenalin, som er et hormon, der midlertidigt får dit hjerte til at slå hurtigere og dit blodtryk til at stige. Dette er en af ​​grundene til, at det at leve med øget stress kan skabe en (for) hurtig puls.

Svede

Udsættelse for stress kan også forårsage overdreven svedtendens. En lille undersøgelse så på 20 personer med palmar hyperhidrose, en tilstand karakteriseret ved overdreven sveden i hænderne. Undersøgelsen vurderede deres svedhastighed i løbet af dagen ved hjælp af en skala fra 0-10.

Stress øgede markant svedfrekvensen med to til fem point hos dem med palmar hyperhidrose såvel som i kontrolgruppen.

En anden undersøgelse viste, at 40 teenagere udsat for stress oplevede store mængder af sved og lugt.

Hvis du kan genkende flere af disse stress symptomer, og har oplevet dem i en længere periode, så kan det være en god idé at søge hjælp. Vi har stor erfaring i behandling og afhjælpning af stress.

Du er velkommen til at kontakte os og få en uforpligtende snak omkring din situation.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.