psykolog Lyngby
EMDR – Terapi og behandling af traumer hos psykolog

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Hvad er EMDR?

EMDR står for Eye Movement Desensitization and Reprocessing og er en relativ ny form for psykoterapi. Den vokser voldsomt i popularitet især i behandlingen af posttraumatisk stress syndrom (PTSD). PTSD opstår ofte efter voldsomme oplevelser i krigszoner, fysiske overfald eller bilulykker.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad kan du forvente af EMDR terapi?

En EMDR behandling består af konsultationer op til 90 minutter. Din psykolog vil bevæge sine fingre frem og tilbage foran dit ansigt og bede dig om af følge bevægelserne med dine øjne. Samtidigt bliver du bedt om at mindes en voldsom begivenhed. Det inkluderer de følelser og kropslig ubehag, som følger med oplevelsen.

emdr terapi i praksis

Derefter vil psykologen gradvist guide dig til at skifte tankerne ud med mere rare oplevelser. Nogle terapeuter vil bruge fingreknips eller musik som alternativ til at bevæge fingrene.

Ved hjælp af teknikken er det muligt at svække effekten af de negative følelser. Før og efter EMDR behandling vil din psykolog bede dig om at sætte et tal på niveauet af stress dine følelser giver dig. Håbet er, at dine forstyrrende minder bliver mindre handicappende.

Selvom næsten al forskning om EMDR terapi har undersøgt anvendelsen af terapiformen hos personer med PTSD, bruges den også som behandling af andre psykiske problemstillinger, for eksempel:

Er det måske en mulighed?

Hvor effektiv er behandlingen?

Der er mange tusinde terapeuter, der er uddannet i EMDR terapi siden den amerikanske psykolog Francine Shapiro udviklede teknikken i 1989. Hun opdagede selv teknikken på en vandretur i skoven, hvor hendes egne negative følelser blive mindre, når hendes øjne kiggede fra side til side. Senere fandt hun den samme positive effekt hos sine patienter.

EMDR behandling er en sikker terapiform, som ikke har nogen negative bivirkninger. Og på trods af et stigende antal terapeuter, der anvender metoden, er der løbende debat om EMDR’s effektivitet. Kritikken går på, at de fleste EMDR studier kun har inkluderet et lille antal patienter. Andre forskere har dog lavet meta-undersøgelser, der har påvist terapiformens effektivitet ved at konsolidere data fra flere forskellige undersøgelser og forskningsrapporter.

EMDR terapi er dog fra blandt andet American Psychiatric Association (APA) noteret som effektiv til behandling af akut og kronisk PTSD. Ifølge APA er EMDR behandling særlig brugbar for personer, der har svært ved at tale om deres traumatiske oplevelser.

Den amerikanske veteran organisation har også udstedt guidelines om EMDR, som ”kraftigt anbefaler” brugen af EMDR i behandlingen af PTSD blandt militære veteraner. Disse guidelines noterer også at metoden har været ligeså effektiv som andre psykologiske behandlinger i nogle undersøgelser og mindre effektiv i andre.

Indsigt giver udsigt

Sådan foregår en EMDR behandling

EMDR terapi kombinerer flere forskellige elementer for at maksimere behandlingen. Terapien involverer opmærksomhed på tre tidsperioder; datid, nutid og fremtid. Der er fokus på forstyrrende tanker og oplevelser i datiden. Terapien hjælper på at håndtere disse oplevelser i nutiden og så man kan tage positive skridt i fremtiden.

Terapien foregår i otte faser:

Fase 1: Den første fase omhandler de tanker og situationer, der giver den nuværende stress situation. Der er fokus på at udvikle værktøjer og evner til at håndtere disse oplevelser i fremtiden. Klienten får typisk indsigt i deres situation, deres følelsesmæssige uro løsnes og de starter med at ændre deres handlinger.

Længden af fase 1 kan variere men er typisk op til 5 timer.

Fase 2: I fase 2 sørger terapeuten for at klienten har flere forskellige måder til at håndtere den følelsesmæssige stress. Man lærer forskellige stressreducerende teknikker som kan anvendes mellem de enkelte sessioner. Et mål med EMDR er at udvikle hurtig og effektiv forandring.

Fase 3-6: I fase tre til seks forsøger man at fokusere på tre ting:

  • Et visuelt billede på oplevelsen
  • En negativ tanke om en selv
  • Relaterede følelser

Fase 7: Her fokuseres på at føre en log i en uges tid for at gøre klienten opmærksom på de handlinger, som er lært i løbet af de enkelte faser.

Fase 8: Her opsummeres de fremskridt, der er gjort i løbet af processen og det fastlægge hvilke tiltag, der eventuelt skal til fremover.

Kontakt os for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig, vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.Vi kan også tilbyde online konsultation, hvis dette ønskes.