psykolog Lyngby
Dissociativ identitetsforstyrrelse – DID

Multipel personlighedsforstyrrelse

Har du mistanke om, at du har en dissociativ identitetsforstyrrelse (DID)? Tag testen her: http://traumadissociation.com/downloads/information/dissociativeexperiencesscale-ii.pdf

Husk, at kun en psykolog eller psykiater endeligt kan vurdere tilstedeværelsen af DID.

Personer med dissociativ identitetsforstyrrelse (DID) har to eller flere personligheder. Disse separate identiteter styrer en persons adfærd på forskellige tidspunkter. DID kan forårsage huller i hukommelsen og andre problemer. Forskellige former for terapi kan hjælpe folk med at håndtere symptomerne på DID.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad er DID – dissociativ identitetsforstyrrelse?

Dissociativ identitetsforstyrrelse (DID) er en psykisk lidelse. Personer med DID har to eller flere identiteter. Disse flere personligheder kontrollerer deres adfærd på forskellige tidspunkter. Hver identitet har sin egen personlige historie, træk, hvad man kan lide og antipatier. DID kan føre til huller i hukommelsen og hallucinationer (at tro, at noget er ægte, når det ikke er det).

Dissociativ identitetsforstyrrelse plejede at blive kaldt multipel personlighedsforstyrrelse eller split personlighedsforstyrrelse.

DID er en af ​​flere dissociative lidelser. Disse lidelser påvirker en persons evne til at forbinde med virkeligheden. Andre dissociative lidelser omfatter:

  • Depersonaliseret eller derealiseringsforstyrrelse, som forårsager en følelse af løsrivelse fra dine handlinger.
  • Dissociativ amnesi eller problemer med at huske information om dig selv.

Du kan læse mere om dissociative lidelser på Sundhed.dk.

Hvor almindeligt er DID?

DID er meget sjælden. Lidelsen rammer mellem 0,01 og 1 % af befolkningen. Det kan forekomme i alle aldre. Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at have DID.

Hvad forårsager dissociativ identitetsforstyrrelse?

DID er normalt et resultat af seksuelle eller fysiske overgreb i barndommen. Nogle gange udvikler det sig som reaktion på en naturkatastrofe eller andre traumatiske begivenheder som kamp. Lidelsen er en måde, hvorpå nogen kan tage afstand eller løsrive sig fra traumer.

Hvad er tegn og symptomer på dissociativ identitetsforstyrrelse?

En person med DID har to eller flere forskellige identiteter. “Kerne”-identiteten er personens sædvanlige personlighed. “Alters” er personens alternative personligheder. Nogle mennesker med DID har op til 100 ændringer.

Ændringer har en tendens til at være meget forskellige fra hinanden. Identiteterne kan have forskellige køn, etniciteter, interesser og måder at interagere med deres omgivelser på.

Andre almindelige tegn og symptomer på DID kan omfatte:

Er der en test for DID?

Der findes ikke en test, der kan diagnosticere DID. En psykolog vil gennemgå dine symptomer og din personlige helbredshistorie. De kan udføre tests for at udelukke underliggende fysiske årsager til dine symptomer, såsom hovedskader eller hjernetumorer.

Symptomer på DID viser sig ofte i barndommen, mellem 5 og 10 år. Men forældre, lærere eller sundhedspersonale kan overse signalerne. DID kan forveksles med andre adfærds- eller indlæringsproblemer, der er mere almindelige hos børn, såsom opmærksomheds- og hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD). Af denne grund bliver DID normalt ikke diagnosticeret før voksenalderen.

Hvad er behandlingen for dissociativ identitetsforstyrrelse?

Noget medicin kan hjælpe med visse symptomer på DID, såsom depression eller angst. Men den mest effektive behandling er psykoterapi. En psykolog kan guide dig mod den rigtige behandling. Du kan få gavn af individuel, gruppe- eller familieterapi.

Terapi fokuserer på:

  • Identificere og arbejde gennem tidligere traumer eller misbrug
  • Håndtering af pludselige adfærdsændringer
  • Sammenlægning af separate identiteter til en enkelt identitet

Hvad er DID?

 

Kan hypnose hjælpe med DID?

Der er nogle, der anbefaler hypnoterapi i kombination med psykoterapi. Hypnoterapi er en form for guidet meditation. Det kan hjælpe folk med at erindre undertrykte minder.

Kan dissociativ identitetsforstyrrelse forebygges?

Det er svært at forhindre DID i at udvikle sig, når det først er opstået. Men at identificere tegnene så tidligt i livet som muligt og søge behandling kan hjælpe dig med at håndtere symptomerne bedre. Forældre, omsorgspersoner og lærere bør holde øje med tegn hos små børn. Behandling kort efter episoder med misbrug eller traumer er især vigtigt, hvis man skal forhindre DID i at opstå.

Det kan også hjælpe med at identificere triggere, der forårsager personligheds- eller identitetsændringer. Almindelige triggere inkluderer stress eller stofmisbrug. At håndtere stress og undgå stoffer og alkohol kan hjælpe med at reducere hyppigheden af forskellige ændringer, der kontrollerer din adfærd.

Vil dissociativ identitetsforstyrrelse forsvinde?

De fleste mennesker med lidelsen vil skulle håndtere den resten af deres liv. Men en kombination af behandlinger kan hjælpe med at reducere symptomerne. Du kan lære at have mere kontrol over din adfærd. Med tiden kan du fungere bedre på arbejdet, derhjemme eller i din omgangskreds.

Psykolog Lyngby

Er der måder at gøre livet med DID nemmere på?

Et stærkt støttesystem kan gøre samlivet med DID mere overskueligt. Sørg for, at du har sundhedspersonale, familiemedlemmer og venner, der kender til og forstår din tilstand. Kommuniker åbent og ærligt med personerne i dit supportsystem, og vær ikke bange for at bede om hjælp.

Hos os er tillid nøglen til godt samarbejde, og vi er underlagt fortrolighed.

Hvis en ven eller et familiemedlem har DID, hvordan kan jeg så hjælpe?

At have en man holder af med DID kan være forvirrende og overvældende. Du ved måske ikke, hvordan du skal reagere på deres forskellige ændringer eller adfærd. Du kan hjælpe ved at:

  • Lære om DID og dets symptomer.
  • Tilbyde at deltage i familierådgivning eller støttegrupper med den, som du er pårørende til
  • Forblive rolig og støttende, når der sker pludselige adfærdsændringer.

Den Krøllede Hjerne har rigtig gode erfaringer med behandling af personlighedsforstyrrelser og dissociative lidelser, og det er også et af vores primære behandlingsområder. Vi har kontor både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg – kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig.

FAQ – DID

Hvad er symptomerne på DID?

Der er flere forskellige symptomer på DID, men nogle af dem er angst, vrangforestillinger, depression, desorientering, hukommelsestab blandt flere. Hvis du tror at du har DID, eller har symptomer på det, så kontakt os gerne, så vi sammen kan finde en løsning og behandling.

Hvorfor lider man af DID?

Selve lidelsen er en måde, at nogen kan tage afstand til, eller løsrive sig fra, traumer. Det er normalt et resultat af seksuelle eller fysiske overgreb i barndommen, eller reaktioner på en naturkatastrofe eller andre traumatiske begivenheder.

Hvordan behandler man DID?

Der findes noget medicin, der kan hjælpe med at behandle DID, men ellers behandler man det med psykoterapi. Terapien fokuserer overordnet på tre ting: Identifikation og arbejde med tidligere traumer eller misbrug, håndtering af pludselige adfærdsændringer og sammenlægning af separate identiteter til en enkelt.

Hvad er identitetsforstyrrelse?

Dissociativ identitetsforstyrrelse, også kaldet DID er en psykisk lidelse, hvor en person har to eller flere forskellige separate identiteter. Hver identitet har hver sine træk, personlighed og historie.

Kontakt os i dag, hvis du ønsker at tale med en psykolog hos Den Krøllede Hjerne. Vi holder til i København på Frederiksberg og i Lyngby. Hvis det ønskes, kan vi også tilbyde online konsultationer her hos Den Krøllede Hjerne.

Se også Sundhed.dk her.

Den Krøllede Hjerne Frederiksberg
Suomisvej 2
1927 Frederiksberg
+45 60 66 12 24
denkroellehjerne@protonmail.com