Psykolog og lavt selvværd
Lavt selvværd er en problemstilling, som mange af os kender. Dit selvværd er et udtryk for, hvordan du ser dig selv og dit eget værd. Hvis du lider af lavt selvværd, så er der nogle aspekter af dig selv, som du ikke anser som gode nok. Dette skal imidlertid ikke forveksles med lav selvtillid, som er tilliden til, at du kan finde ud af en opgave, et projekt eller lignende. Lav selvtillid kan således måles og vejes. “Jeg er bedre end ham, jeg er dårligere end hende”.
Når lavt selvværd bliver et langvarigt problem, kan det have en skadelig effekt på vores mentale helbred og føre til en lang række andre tilstande, som vi gerne vil undgå. Lavt selvværd kan anses for at være årsag til rigtig mange former for psykisk lidelse, herunder spiseforstyrrelse, selvskade, OCD, depression og forskellige angstformer.
Ønsker du en samtale?
Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.
Hvad er selvværd?
Selvværd er den mening og opfattelse, vi har af os selv. Når vi har et sundt selvværd, er vi positive over for os selv og vores liv i bred forstand. Det gør os bedre i stand til at klare livets op- og nedture.
Når vi har lavt selvværd har vi en tendens til at se vores liv i et mere negativt og kritisk lys. Vi er også dårligere til at håndtere de udfordringer, livet giver os.
Hvad er årsagen til lavt selvværd?
Lavt selvværd begynder ofte i barndommen. Vores lærere, venner, søskende, forældre og også medierne sender os positive og negative beskeder om os selv.
Af en eller anden årsag er den besked, at du ikke er god nok, den der bliver hos dig. Måske har du haft svært ved at leve op til andres forventninger eller dine egne forventninger.
Stress og svære livsbegivenheder som alvorlig sygdom eller dødsfald kan have en negativ effekt på dit selvværd.
Din personlighed kan også spille en rolle. Nogle er mere tilbøjelige til at tænke negativt, mens andre sætter urealistiske høje standarder for dem selv.
Hvordan påvirker lavt selvværd os?
Hvis du har lavt selvværd, gemmer du dig måske fra sociale sammenhænge, du stopper med at prøve nye ting eller undgår ting, der er udfordrende.
På kort sigt kan det at undgå udfordrende og svære situationer få dig til at føle dig sikker. Men på lang sigt kan det give bagslag, da det styrker din underliggende tvivl og frygt. Det lærer dig den dårlige vane, at den eneste måde at klare livet på er at undgå ting.
At leve med lavt selvværd kan ødelægge dit mentale helbred og føre til andre problemer som depression og angst. Det kan også føre til dårlige vaner som at ryge og drikke for meget – også en måde at undgå hverdagen på.
9 symptomer på lavt selvværd du skal holde øje med
De små ting kan ofte bygge sig op til større problemer. Så her er ni tegn du skal være opmærksom på:
- Svært ved at prioritere egne behov, ønsker og følelser
Det er særligt fremtrædende i forbindelse med hvad andre ønsker eller vil. - Siger ”undskyld” eller føler sig skyldig i dagligdags aktiviteter
Føle sig skyldig for ting som at bruge for meget plads eller undskylde for ting, som du ikke har nogen kontrol eller ansvar for. - Undlade at tage initiativ
Have en tendens til af følge med til hvad andre gør, siger, har på eller tager hen. - Ikke føle sig fortjent til at få ”mere”
Det kan føre til dårlige forhold, dårlige eller lavt betalte jobs og en overordnet dårlig levestandard. - Svært ved at træffe beslutninger
Og efter at have truffet dem – svært ved at stå ved dem. - Ingen grænser
Som kan føre til sårbarhed og gøre ondt. - Overdrevent gøre ting eller købe gaver til andre
Endda til dem, der ikke sætter pris på det, for at føle sig ønsket og anerkendt. - Negativ selvopfattelse
Tror ikke at af andre vil acceptere dig for den, du er. - Kritisk og grov indre dialog
Som at tale hårdt til dig selv og blive ved med negativ selv-snak.
Hvordan er det at have et sundt selvværd?
For at booste dit selvværd skal du identificere dine negative tanker, du har om dig selv og så udfordre dem.
Du fortæller måske dig selv, at du er ”for dum” til at søge et nyt job eller at ”ingen bryder sig om dig”.
Begynd at notere disse negative tanker ned på et stykke papir eller i en dagbog. Spørg dig selv, hvornår du først begyndte at tænke disse tanker.
Derefter begynder du at skrive noget bevis ned, der udfordrer disse negative tanker. For eksempel: ”Jeg er virkelig god til at strikke” eller ”min søster ringer hver uge for at spørge mig til råds”.
Skriv også gerne andre positive ting ned om dig selv som at ”jeg er omsorgsfuld” eller ”jeg er god til at lave mad” eller ”jeg er en andre kan stole på”.
Skriv også gerne nogle positive ting ned, andre siger om dig.
Prøv at se om du kan have mindst fem positive ting på listen og tilføj gerne flere ting løbende. Og læg så listen et sted, hvor du kan se den. På den måde kan du minde sig selv om, at du er god nok.
Du har måske lavt selvværd på grund af, hvad der skete i din barndom, men vi kan alle vokse og udvikle nye veje at opfatte os selv på uanset vores nuværende alder.
Andre måder at forbedre lavt selvværd
Her er nogle flere simple teknikker du kan anvende til at få det bedre med dig selv.
Anerkend hvad du er god til
Vi er alle gode til et eller andet, uanset om det er madlavning, synge, lægge puslespil eller være en god ven. Vi har også en tilbøjelighed til at nyde det, vi er gode til. Så gør det og kom i bedre humør.
Opbyg positive relationer
Hvis der er bestemte personer, der gør dig kede af det eller får dig til at føle mindreværd, så brug mindre tid sammen med dem eller fortæl dem, hvordan du føler det.
Prøv at bygge bedre relationer med personer, der er positive og som synes om dig.
Vær god ved dig selv
Vær god ved dig selv på de tidspunkter, hvor du er meget selvkritisk. Tænk på hvad du vil sige til en ven i den situation. Vi giver meget ofte bedre råd til andre end til os selv.
Lær at være lidt selvhævdende
At være selvhævdende er at respektere andres meninger og behov og forvente det samme fra dem. En måde at lære det på er at kopiere, hvad andre gør.
Det går ikke ud på at du skal være nogen, du ikke er. Det går ud på at få nogle ideer og lære nogle tricks fra folk, du ser op til og så lade den rigtige dig skinne igennem.
Begynd på at sige “nej”
Personer med lavt selvværd føler ofte at de er nødt til at sige ja til andre, selvom de egentlig ikke har lyst. Risikoen er, at du bliver overbebyrdet, krænket, vred og deprimeret.
For det meste betyder det at sige nej ikke noget. Det kan være smart at blive ved med at sige nej, men på forskellig vis, indtil de har forstået beskeden.
Giv dig selv en udfordring
Vi føler os alle nervøse og bange for at gøre ting en gang imellem. Men personer med et sundt selvværd lader ikke disse følelser stoppe dem med at prøve nye ting eller lade sig udfordre.
Sæt dig selv et mål som at løbe et 5 km løb, deltage i en yoga-klasse eller deltage i et socialt arrangement. At opnå dette mål vil hjælpe dig med at øge dit selvværd.
Behandling af lavt selvværd
Udover de ting, du selv kan gøre, kan det også være en god idé at få professionel behandling af lavt selvværd, så det ikke leder til andre alvorlige mentale udfordringer. Hos Den Krøllede Hjerne møder vi dig udømmende og på din bane og vi præsenterer dig for den selvkærlighed, som du måske selv har svært ved at finde i dig selv.
Du får en række værktøjer og konkrete øvelser til at opnå større selvkærlighed og selvværd, men også selve samtalen er meget vigtig i vores terapi. Tøv ikke med at kontakte os for at høre om, hvordan vi kan hjælpe dig.
Du er velkommen til at ringe eller skrive til os her og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.