psykolog Lyngby
Spiseforstyrrelser

Hjælp til spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse er karakteriseret ved et usundt og tvangspræget forhold til mad. Hvis du lider af en spiseforstyrrelse, har du ofte et meget svært følelsesliv og vanskeligheder med at føle dig tilstrækkelig. Derfor bliver spiseforstyrrelsen ofte et tilflugtssted, hvor du kan få lov til enten at opretholde eller tabe kontrol i en kortere eller længere periode.

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Der findes forskellige former for spiseforstyrrelser, men overordnet er der tale om en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved, at ens forhold til mad, krop og vægt er forstyrret i en sådan grad, at det har negative konsekvenser for ens psykiske, fysiske og sociale liv. Hvis man har en spiseforstyrrelse, kan man derfor opleve, at det kan være ekstremt vanskeligt at fungere i en normal hverdag. En spiseforstyrrelse kan anses som en form for mestringsstrategi, der hjælper personen med at håndtere de følelser, som er svære at rumme og bearbejde på andre måder.

I diagnosesystemet skelner man typisk mellem tre hoveddiagnoser i forhold til spiseforstyrrelser: anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning (også kaldet BED, Binge Eating Disorder). Det er dog ikke altid, at personen opfylder samtlige kriterier for en af diagnoserne, hvorfor man også kan snakke om en atypisk spiseforstyrrelse, eksempelvis atypisk anoreksi.

Anoreksi

Hvis man lider af anoreksi, er man som person meget optaget af mad, vægt og udseende. Det resulterer i, at personer med anoreksi typisk har restriktiv spisning. Restriktiv spisning betyder, at personen ofte undlader at spise eller underspiser for at opnå et vægttab, fordi man stræber efter at blive tyndere og samtidig har en forvrænget opfattelse af sin krop. Udover den restriktive spisning dyrker mange med anoreksi også overdreven fysisk aktivitet for at øge kalorieforbrændingen. Hvis man har anoreksi, vil man derfor typisk opleve at stort vægttab.

Personer med anoreksi har ofte et stort behov for kontrol, og det gælder også kontrollen over ens mad, vægt og motion. Kontrollen af ens mad, vægt og motion kan derfor være et forsøg på at genvinde den kontrol, personen savner i dagligdagen. Derudover er perfektionisme også en af de ting, der ofte karakteriserer personer med anoreksi samt det at stille urimeligt høje krav til sig selv.

Bulimi

Bulimi er en lidelse, der adfærdsmæssigt kendetegnes ved, at personen oplever at have episoder med kontroltab. Kontroltabet kommer til udtryk ved, at personen indtager store mængder mad (ofte usund mad), hvilket også kaldes overspisning. Efter overspisningen vil personen have kompenserende adfærd, hvilket betyder, at personen vil fremprovokere opkast for at få maden op igen. Andre metoder ses også hos personer med bulimi, eks. slankepiller, afføringsmiddel og overdreven fysisk aktivitet.

Fællestrækket ved den kompenserende adfærd er dog at undgå vægtøgning på grund af overspisningerne. Når den kompenserende adfærd er udført, vil personen typisk opleve en kortvarig lettelse, men den bliver oftest efterfulgt af en følelse af skam og skyld over at have mistet kontrollen over sig selv.

Tvangsoverspisning – BED spiseforstyrrelse (BED: binge eating disorder)

Tvangsoverspisning er en psykisk lidelse, der kendetegnes ved, at personen oplever tilbagevendende episoder med tvangsmæssige overspisninger. De tvangsmæssige overspisninger er karakteriseres ved, at personen inden for et kort tidsrum indtager en stor mængde mad samtidig med, at personen har en oplevelse af at miste kontrollen. Efter en overspisning vil personen ofte have negative følelser såsom skyld, skam, afsky og lavt selvværd. Som ved andre spiseforstyrrelser har mennesker med tvangsoverspisning en ekstremt optagethed af kost, krop og vægt.

Tvangsoverspisning adskiller sig fra bulimi ved, at personen ikke har den samme kompenserende adfærd (eks. opkastninger, brugen af afføringsmidler og overdreven fysisk aktivitet). Derfor er personer, der lider af tvangsoverspisning typisk overvægtige. Derudover har mennesker med tvangsoverspisning ofte et lavt selvværd, depressive symptomer og negative tanker som kan udspringe af følelser som ensomhed, tomhed, angst, vrede og sorg.

Andre former for spiseforstyrrelser

Der findes andre former for spiseforstyrrelser, og fælles for dem er, at de ikke indgår i diagnosesystemet på samme vis. Der er tale om ortoreksi, megareksi og træningsafhængighed.

Ortoreksi

Ortoreksi er kendetegnet ved, at personens fokus på sund kost er ekstrem og tvangspræget i et omfang, at det har negative konsekvenser for personens trivsel og evne til at fungere i hverdagen. En måde at anskue det på er, at det sunde bliver usundt.

Megareksi

Mennesker med megareksi har en forstyrret opfattelse af deres krop, da de anser den som for tynd, for let og ikke tilstrækkelig muskuløs. Mennesker med megareksi har derfor et ønske om at blive større og mere muskuløse, hvilket resulterer i, at de styrketræner i en overdreven grad og følger strikse og særlige kostplaner.

Træningsafhængighed

Hvis man lider af træningsafhængighed er ens liv centreret om motion. Det er kendetegnet ved, at træningen er overdreven og tvangspræget. Træningsafhængigheden kan resultere i alvorlige fysiske skader pga. mængden og intensiteten af træningen, men alligevel fortsætter personen med at træne. For personen med træningsafhængighed kan det føles som umuligt at nedsætte træningen, da træningen har fået kontrol over personen. Man kan se det som, at træningen er blevet en måde, hvorpå personen kan tackle svære følelser og psykiske udfordringer.

Behandling af spiseforstyrrelser

At være berørt af en spiseforstyrrelse kan føles fortvivlende, men det er muligt at få bearbejdet spiseforstyrrelsen eller i hvert fald opnå bedring. Hvordan vi behandler spiseforstyrrelser afhænger af typen på spiseforstyrrelsen, da spiseforstyrrelsernes symptomer er forskellige, og derfor kræver særlig og målrettet behandling.

Fælles for behandlingerne er dog, at terapeuten i fællesskab med personen som er berørt af spiseforstyrrelsen undersøger, hvordan spiseforstyrrelsen påvirker personen og dennes liv. Dette indebærer også en forståelse af, hvad spiseforstyrrelsen giver personen, hvordan den er kommet ind i livet, og hvad spiseforstyrrelsen står i vejen for at opnå.  Jo før man kommer i gang med behandlingen, desto nemmere er det at blive fri for sin spiseforstyrrelse.

Behandling af anoreksi

Vores erfaring er, at det ikke altid er let for personen, der er berørt af anoreksi, at starte i behandling, men ikke desto mindre er det stadig vigtigt, at man giver sig selv lov til at få noget hjælp. Hvis man er berørt at anoreksi, kan tanken om behandling føles ambivalent. Mange klienter beskriver det som, at de på den ene side ønsker at blive fri for deres spiseforstyrrelse, og på den anden side ikke ønsker at give slip på den kontrol og tryghed, som spiseforstyrrelsen giver dem.

Dette har vi stor forståelse for i behandlingen, og vi vil derfor have fokus på, hvordan du kan blive tryg og motiveret til at give slip på den kontrol og tryghed, som spiseforstyrrelsen giver dig. I behandlingsforløbet vil vi også have fokus på en normalisering af vægt, spisning og udseende samt de psykologiske og sociale aspekter, der kan have betydning for spiseforstyrrelsen.

Behandling af bulimi

I behandlingen for bulimi har vi fokus på adfærdsregulering, så du lærer, hvordan du kan tackle hverdagen og de episoder, hvor du oplever uro og kontroltab. Derudover vil vi i fællesskab også arbejde med de bagvedliggende faktorer og mønstre, som har betydning for spiseforstyrrelsen. I den forbindelse vil du forhåbentlig også opleve, at dit selvværd bliver større, og du tilegner dig gode vaner og tankemønstre. At være i behandling for bulimi kan være en længere proces, og det kræver derfor, at man er motiveret til at blive rask, men det er også noget, som vi vil støtte dig i gennem forløbet.

Laura Dyring - PsykologPsykologhjælp af spiseforstyrrelse

Uanset hvilken spiseforstyrrelse du gerne vil have hjælp til, vil du opleve, at det er vores vigtigste opgave at skabe et rum, hvor du føler dig tryg, forstået og respekteret. Vi vil møde dig i øjenhøjde, og vores samtaler vil altid tage udgangspunkt i dig og din situation.

Kontakt os for en uforpligtende samtale om den rette behandling til dig. Vi har beliggenhed både i Kgs. Lyngby og på Frederiksberg.