Covid-19 angst

Corona angst

Mens nedlukninger og restriktioner hele tiden veksler mellem at blive strammet og slappet, er det for nogle mennesker udfordrende at komme tilbage til det “normale” liv. At gå ud igen og blande sig med andre mennesker er en handling, der forårsager en stigning i frygt og angst.

Hvad er Covid angst syndrom?

De fleste af os var i første omgang i højt alarmberedskab og oplevede frygt og bekymring over, hvilken effekt denne virus kunne have. Forskere har dog bemærket, at nogle personer udviklede et bestemt sæt af træk i større skala.

På trods af at vacciner bliver distribueret og der er et generelt fald i svær sygdom med COVID, begynder nogle mennesker at opleve det, eksperter kalder COVID-19 angstsyndrom.

COVID-19 angstsyndrom (CAS) er defineret ved:

   • Tvangskontrol for symptomer på covid
   • Undgåelse af offentlige steder
   • Obsessiv rengøring
   • Anden utilpasset adfærd

Forskere har nu udtrykt bekymring for, at tvangstanker og undgåelsesadfærd, såsom at være bange for at tage offentlig transport eller at rengøre dit hjem i timevis, ikke vil aftage hurtigt, selvom COVID er kontrolleret.

Data fra juni 2020 (fra omkring 500 deltagere) viste, at CAS forudsagde generaliserede angst– og depressionsniveauer over andre faktorer som personlighedstræk og generel helbredsangst.

De samme forskere har indsamlet foreløbige data fra selvrapporterede undersøgelser af næsten 300 voksne i Storbritannien, der antyder, at CAS var den ene vigtigste faktor for at få generaliseret angst og depressive symptomer under hele pandemien.

Symptomer på CAS minder om andre psykiske lidelser som angst, posttraumatisk stress syndrom (PTSD) og obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD).

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Tegn på COVID angst syndrom

Her er et par tegn på, at du muligvis oplever CAS og kan drage fordel af yderligere hjælp og støtte:

   • Du har svært ved at tænke på andet end COVID-19
   • Din angst griber ind i dit daglige liv – som at have svært ved at gå på arbejde eller til købmanden, selv med lav risiko
   • Du isolerer dig selv fra andre mennesker, når det ikke er nødvendigt
   • Du føler dig håbløs eller bitter over pandemien
   • Du har problemer med at sove
   • Du oplever usædvanlige fysiske symptomer, såsom hyppig hovedpine eller mavepine

Det er konstateret, at personer med disse symptomer oplever øget posttraumatisk stress, generel stress, angst, helbredsangst og i nogle tilfælde selvmordstanker.

Hvornår er ængstelige følelser ikke længere ”normale”?

Hvis du er bekymret for, at du måske kæmper med CAS eller en anden angstlidelse, så spørg dig selv følgende spørgsmål:

   • Er mine svar i overensstemmelse med den potentielle risiko eller trussel om fare?
   • Udtrykker mine kære bekymring for mit niveau af bekymring, frygt og undgåelse?
   • Følger jeg lokale retningslinjer for at undgå at udsætte mig selv for COVID, som at øve social distancering, bære masker og vaske hænder? Eller går jeg langt videre i min måde at undgå mennesker og situationer, når det ikke er nødvendigt?

Hvis du opdager, at dine angstniveauer ikke matcher nogen potentielle trusler, kan det være på tide at søge hjælp fra en professionel.

Årsager til Covid-angst syndrom

Forskning tyder på, at for nogle kan isolation, frygt for at blive smittet med COVID-19 og usikkerhed under hele pandemien have foranlediget den gruppe af symptomer, der udgør CAS.

De har også mistanke om, at “Big 5” personlighedstræk kan spille en rolle i dens udvikling. Dem med et højt niveau af neuroticisme kan have en større risiko for at udvikle CAS. I modsætning hertil kan de, der er meget udadvendte, behagelige og åbne, have en lavere risiko.

Derudover kan personer med obsessiv-kompulsiv lidelse også være mere udsatte, da COVID-19 bekymringer kan forstærke tilstanden. Forskere forventer, at der er grupper af mennesker (vaccinerede eller ej), der konstant bekymrer sig om COVID og undgår alt, der kan øge deres risiko. Forskning er dog kun i de tidlige stadier, og forskellige komplekse faktorer skal tages i betragtning.

Andre medvirkende faktorer

Nedenfor er nogle andre medvirkende faktorer, der kan føre til CAS:

   • Lav tærskel for usikkerhed. Ens tolerance over for usikkerhed, sårbarhed over for COVID-19 og tilbøjelighed til at bekymre sig for meget kan bidrage til dette unikke fænomen.
   • Mediedækning. COVID-19 har fået omfattende mediedækning fra sociale medier og nyhedsmedier. Men fakta og information om, hvordan virussen ændrer sig konstant, kan i sidste ende resultere i mistillid og angst i offentligheden.
   • Brugen af ​​frygt til at øge overholdelsen af retningslinjer (compliance). Forskere anbefaler også, at embedsmænds utilsigtede brug af frygt for at garantere overholdelse af sikkerhedsforanstaltninger kan bidrage til angst og overdreven bekymring hos mennesker.

Hvordan skal man håndtere det?

Der er flere måder at håndtere symptomer på COVID-angstsyndrom på:

   • Overvej at opsøge positive budskaber om, hvor store forbedring og fremskridt, der er sket med hensyn til pandemien, såsom udvikling af vacciner, nedsat smitterisiko og nye behandlingsmuligheder.
   • Tag tingene langsomt på trods af hastværket og forventningen om en hurtig tilbagevenden til normaliteten. Træd uden for din komfortzone i et langsomt, gradvist tempo, mens du fortsætter med at øve sikkerhedsforanstaltninger.
   • Fortsæt med at bruge håndsprit og brug engangsmasker og -handsker for at hjælpe med at lindre angst.
   • Diskuter dine følelser af angst med en god og betroet ven for at styrke den gensidige forståelse. Dette øger din selvtillid og gør det muligt for andre at yde den nødvendige støtte.
   • Vær opmærksom på sociale medier og nyhedsartikler, der kan udløse din angst og ret i stedet din opmærksomhed mod positive, pålidelige informationskilder. Overvej at begrænse eksponeringen fra medier til en eller to gange om dagen.
   • Brug ekstra tid på at øve dig selv. Tag ofte pauser, motioner og gør ting, du nyder, for at lindre stress.

Behandling for Covid angst syndrom

Det er vigtigt at få identificeret om du har Covid-19 angst, så det kan blive behandlet og forebygget. Ellers kan det føre til et større problem. Hvis du føler, at dine symptomer på COVID-angstsyndrom varer længere end et par uger, eller er begyndt at forstyrre dit daglige liv, bør du kontakte os for en uforpligtende samtale i første omgang.

Husk, at svær angst normalt ikke forsvinder af sig selv, men kræver hjælp. Terapi kan hjælpe dig med at håndtere angsten og leve dit liv fuldt ud.